*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Οι δύο σονάτες για πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου

Από τον ύστερο ρομαντισμό στην Εθνική Σχολή Μουσικής


Συγγραφή: · Ιωάννης Φούλιας
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2011 από "Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ."
Σελ.:405 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7554-71-Χ


Θέμα: "Μουσική - Ιστορία " "Συνθέτες"

Πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του, το συνθετικό έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου γνωρίζει μιαν επιτυχημένη αναβίωση, με σειρά εκτελέσεων, δισκογραφήσεων, εκδόσεων αλλά και μουσικολογικών μελετών. Ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος μνημονευόταν -σχεδόν αποκλειστικά- ως ένας από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς του 20ού αιώνος, τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως "ο συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος", καθώς η - άλλοτε παραγνωρισμένη, πλην όμως εξόχως σημαντική - συνεισφορά του στην έντεχνη ελληνική μουσική δημιουργία υπόκειται πλέον σε ριζική επαναξιολόγηση και αρχίζει να κατακτά εκ των υστέρων την περίοπτη θέση που της αρμόζει.

Κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη μονογραφία που αφιερώνεται στο συνθετικό έργο του Μητρόπουλου και ειδικότερα στις δύο σονάτες του για πιάνο: την νεανική και ολότελα παραγνωρισμένη "Σονάτα για πιάνο σε Μι-ύφεση-μείζονα", η οποία φέρει επιπροσθέτως τον προγραμματικό υπότιτλο "Η ψυχή μου", και την "Ελληνική σονάτα", που συνιστά το επιστέγασμα της πρώτης δημιουργικής περιόδου του συνθέτη. Η έρευνα εστιάζει στην κριτική ανακατασκευή του ιστορικού της δημιουργίας και της αρχικής πρόσληψης αμφοτέρων των έργων, προβαίνει στην αποκατάσταση και την συμπλήρωση του μουσικού κειμένου της πρώτης από τις δύο σονάτες, καταγίνεται ενδελεχώς με την ανάλυση των δύο έργων και, τέλος, αποφαίνεται όσον αφορά τις πιθανές προγραμματικές συνδηλώσεις της παλαιότερης από τις δύο αυτές συνθέσεις αλλά και την γνησιότητα του προβαλλόμενου εθνικού χαρακτήρος της μεταγενέστερης "Ελληνικής σονάτας".

Έτσι, με την βοήθεια μιας πολυδιάστατης και εμβριθούς αναλυτικής προσέγγισης, τεκμηριώνεται η αλματώδης εξέλιξη του συνθετικού ύφους του Μητρόπουλου κατά την δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνος, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η περίβλεπτη, ιστορικά εξέχουσα αλλά και υφολογικά εντελώς ξεχωριστή θέση του στο πολύπτυχο φαινόμενο της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Μουσικής.

(2013) Beethoven, Νεφέλη

(2012) Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960): πενήντα χρόνια μετά, Νικολαΐδης Μ. - Edition Orpheus

(2010) Gustav Mahler, οραματιστής και δυνάστης, Νεφέλη

(2008) Νίκος Σκαλκώτας, Μουσείο Μπενάκη

(2008) W. A. Mozart, Νεφέλη

(2008) Ημέρες πιάνου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας