*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Γιώργος Τζαβέλλας

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Μπάμπης Ακτσόγλου · Γιώργος Τζαβέλλας · Ντίνος Κατσουρίδης ·Αριστείδης Καρύδης - Φουκς · Ελίζα - Άννα Δελβερούδη
Επιμέλεια: · Μπάμπης Ακτσόγλου
Έκδοση: 1994 από "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης"
Σελ.:191 (26χ21), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Κινηματογράφος - Σκηνοθέτες και παραγωγοί" "Κινηματογράφος, Ελληνικός"

0 Γιώργος Τζαβέλλας είναι ο δημιουργός μυθικών ταινιών, όπως "Ο μεθύστακας", "Η κάλπικη λίρα", "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα", που αποδεικνύουν τψ αντοχή τους όταν συναντώνται με το κοινό, στις τηλεοπτικές, πια, προβολές τους. Ωστόσο, παραμένει, ουσιαστικά, ένας έλληνας κινηματογραφιστής που τον τυλίγει η σιωπή και η λησμονιά. Δεν είναι ασφαλώς ένας άγνωστος σκηνοθέτης, που το έργο του προσεγγίζεται σήμερα σαν terra incognita· αναμφισβήτητα, όμως, η αναγνώρισή του απ τον εγχώριο κινηματογραφικό κόσμο εξαντλείται περισσότερο, όαο περνούν τα χρόνια, σε μια νοσταλγική και, εν τέλει, μουσειακή αποδοχή, που συσκοτίζει την αξία και το μέτρο του.

Γι' αυτό επιχειρούμε φέτος μια συνολική επαφή με το έργο ενός απαιτητικού δημιουργού, που εργάστηκε εμπνευσμένα, συστηματικά και με μοναδική αποτελεσματικότητα μέσα στα δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, που συμπεριλαμβάνει μια αναδρομή -οργανωμένη, πιστεύουμε, με πληρότητα και φροντίδα (με νέες κόπιες πολλών ταινιών και την προβολή της ταινίας "Πρόσωπα λησμονημένα", η οποία εθεωρείτο μέχρι πρότινος χαμένη- φιλοδοξούμε να επαναξιολογήσουμε την προσωπικότητα ενός σκηνοθέτη που πρώτος πλησίασε την έννοια του λαϊκού κινηματογράφου και πρώτος τόλμησε και συγκρότησε (στην Αντιγόνη) μια ολοκληρωμένη άποψη για το πώς μεταφέρεται στην οθόνη η αρχαία τραγωδία.

Αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής και παθιασμένος κινηματογραφόφιλος της εποχής του, ο Τζαβέλλας έδωσε πνοή σε παραδοσιακά κινηματογραφικά είδη, όπως το κοινωνικό μελό και η πικρή κωμωδία. Έπλασε, με τη βοήθεια σπουδαίων ηθοποιών, χυμώδεις χαρακτήρες, καθημερινούς τύπους, αξέχαστες φιγούρες που ποτίζονται απ την τρυφερότητα και την ευαισθησία του. Οι ταινίες του φανερώνουν μαστοριά και μεράκι, κι απομακρύνονται ταυτόχρονα απ' τη γραφικότητα και την ηθικολογία που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό κινηματογράφο.

Αυτόν τον Τζαβέλλα, τον προδρομικό δημιουργό του εγχώριου κινηματογραφικού πολιτισμού, ξανασυναντάμε και προσπαθούμε να επανεκτιμήσουμε σήμερα, θεωρώντας πως το άνοιγμα μιας νέας συζήτησης θα καθαρίσει το τοπίο απ' τους φανατισμούς και τις απαρνήσεις του παρελθόντος, και θα γονιμοποιήσει, μακριά από διαστρεβλώσεις και υπεραπλουστεύσεις, τους προβληματισμούς για την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου.

(από τον πρόλογο του Μιχάλη Δημόπουλου)

(2016) Αικατερίνη Κουμαριανού, Σελίδες για τη ζωή και το έργο της, Μουσείο Μπενάκη

(2012) Παιδική ηλικία και Mέσα Mαζικής Eπικοινωνίας, Ηρόδοτος

(2010) Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα, Θεμέλιο

(2009) Δρόμοι κοινοί, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - Μνήμων

(2008) Της Αγνής: υστερόγραφο, Ergo

(2008) "Εν έτει... 1878, 1922", Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(2007) Μαρτυρίες φοιτητικών χρόνων, Futura

(2006) Σε ξένο τόπο, Αιγόκερως

(2005) Οι νέοι στις κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου 1948-1974, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

(2003) Γρηγόριος Ξενόπουλος, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)

(2003) Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, Βιβλιόραμα

(2003) Cinemythology, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

(2003) Σινεμυθολογία, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

(2002) Η εκρηκτική εικοσαετία 1949-1967, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(2002) Οπτικοακουστική κουλτούρα: Ξαναβλέποντας τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

(1999) Ο πόλεμος του 1897, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(1999) Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, Βιβλιόραμα

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας