*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ούζου εγκώμιον

Θαλασσινά και ψάρια


Συγγραφή: · Στρατής Π. Πανάγος
Φωτογραφία: · Στρατής Π. Πανάγος
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2011 από "Αιολίδα"
Σελ.:53 (20χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-99898-2-9


Θέμα: "Μαγειρική, Ελληνική" "Μαγειρική (Ψάρια)"

[...] Όταν το ούζο έρθει σε επαφή με τον πάγο ή το βάλουμε στο ψυγείο, τα αιθέρια έλαια της ανηθόλης (ο γλυκάνισσος που λέγαμε) ψύχονται και δημιουργούν κρυστάλλους, οι οποίοι μας προκαλούν ξυνίλες, καούρες και πονοκέφαλο και αδικούμε και τους μεζέδες γιατί νομίζουμε ότι τα προκαλούν αυτοί. Τι να κάνουμε όμως, που θέλουμε να είναι δροσερό το ουζάκι που πίνουμε; Απλά βάζουμε όσα παγάκια θέλουμε στο ποτήρι ή στην καράφα με το νερό, αλλά ποτέ απ' ευθείας στο ούζο. Αυτό είναι ένα από τα πέντε (5) "δεν πρέπει" που... πρέπει να τηρούμε για να απολαμβάνουμε το ουζάκι μας και να αποφεύγουμε τις... "παράπλευρες απώλειες".
2) Δεν πίνουμε σε μεγάλα ποτήρια με μεγάλο στόμιο, γιατί μπαίνει και η μύτη μας μέσα και εισπνέοντας τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ, μεθάμε γρηγορότερα. Στη Μυτιλήνη, οι γνώστες το πίνουν στα "κανονάκια", τα ποτήρια με το στενό στόμιο και τον "κλέφτη" πάτο.
3) Το ποτήρι μας πρέπει να αδειάζει τελείως και μετά να το ξαναγεμίζουμε γιατί έτσι μπορούμε να ελέγχουμε την σταθερή αναλογία ούζου-νερού, μιας και ο καθένας από μας έχει τη δική του γεύση και αναλογία. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι ευγενικό να βάζουμε εμείς ούζο στον άλλον.
4) Ούζο χωρίς μεζέ δεν εννοείται. Εδώ έχουμε και τις ταξικές διαφορές του ούζου. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι η τοξικότητα του ούζου αναφέρεται περισσότερο στην ώρα παρά στους μεζέδες και την ποικιλία τους. Το "καλό" ούζο πίνεται χειμώνα - καλοκαίρι, το μεσημέρι, αλλά με τέτοιο τρεχαλητό, με δουλειές και υποχρεώσεις, το έχουμε συνδυάσει με βραδινή έξοδο ή διακοπές. Εδώ γίνεται η μεγάλη σύγχυση και η παρανόηση, ότι το ούζο πίνεται το καλοκαίρι. Ουδέν αναληθέστερον τούτου, που θα έλεγε και η καθηγήτρια μου του συντακτικού, γιατί οι καλύτεροι ουζομεζέδες βρίσκονται από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο και μιλώντας για ουζομεζέδες, εννοούμε πρωτίστως ό,τι βγαίνει από τη μαμά Θάλασσα. Προσέξτε! Με οικολογική συνείδηση γέρου ψαρά, πριν μας βομβαρδίσουν με "μη" και "δεν κάνει" οι ιχθυολόγοι και οι άλλοι επιστήμονες. [...]

Οι συνταγές που περιέχονται είναι:
- Το πιάτο του ψαρά
- Μυδοκεφτέδες
- Γαβροκεφτέδες
- Γλώσσες (ψάρια)
- Ρολό Νάπης
- Σουπιά κρασάτη
- Λυκουρίνος γεμιστός (καλαμάρι μικρασιάτικο)
- Χταπόδι κατσαρόλας
- Ξιφίας με τέσσερα πιπέρια (κρασάτος)
- Σουτζουκάκια τόνου
- Χταπόδι με άγρια σπαράγγια
- Αϊβαλιώτικο μυδοπίλαφο
- Χιώνες με λαχανικά στη λαδόκολλα
- Θαλασσινά στην κατσαρόλα με πένες και ούζο
- Φιλέτα πεσκανδρίτσας πάνω σε σάλτσα πράσου
- Μπακαλιάρος με ρεβύθια γιαχνί
- Γιουβέτσι με θαλασσινά
- Γαρίδες μεθυσμένες
- Τσιπούρα στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα και πιπεριές Φλωρίνης
- "Δέκα" με τόνο
- Πουράκια με χαλβά

(2018) Για μερακλήδες... μόνο, Πανάγος Στρατής

(2011) A Tribute to Ouzo, Αιολίδα

(2011) Uzoya methiyeler, Αιολίδα

(2008) 12 Months of Delicacy, Άγκυρα

(2007) Η ακαταμάχητη γοητεία της αρσενικής κουζίνας, Άγκυρα

(2002) Βορειανατολικά της γεύσης, Ίνδικτος

(2002) Panorexia, Ίνδικτος

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας