*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Αιγίνης μουσική περιήγησις


Συγγραφή: · Μάρκος Φ. Δραγούμης
Έκδοση: Ιανουάριος 2008 από "Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ"
Σελ.:519 (26χ19), Σκληρό εξώφυλλο


Θέμα: "Δημοτικά τραγούδια"

Η εργασία για την σύνταξη αυτού του βιβλίου άρχισε το 1966 με την καταγραφή σε νότες των ηχογραφήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί τέσσερα χρόνια πιο νωρίς από τον Γιάννη Άννινο κι εμένα. Μερικά χρόνια αργότερα κατέγραψα τιs, ηχογραφήσεις που είχαν κάνει πριν από μένα οι αξέχαστες Γεωργία (Γωγώ) Κουλικούρδη και Δέσποινα Μαζαράκη. Ήδη από τη δεκαετία του '70 η πρώτη με παρότρυνε να προχωρήσω στην έκδοση των καταγραφών μου, χωρίς όμως να μπορώ για διάφορους λόγους να ανταποκριθώ στην επιθυμία της. Έπρεπε να φθάσει το 2005 για να προχωρήσω σ' αυτό που τόσο πολύ με δυσκόλευε νωρίτερα. Η επιλογή της Αίγινας για επίκεντρο της μελέτης μου δεν είναι συμπτωματική. Οι γονείς μου, όπως κι εγώ, γεννήθηκαν στην Αθήνα, αλλά οι πρόγονοί τους κατάγονταν, του πατέρα μου, από το Βογατσικό της Καστοριάς και της μητέρας μου, από τη Λευκάδα. Εγώ όμως αισθανόμουν κι αισθάνομαι Αιγινήτης, γιατί πέρασα στην Αίγινα όλα μου τα καλοκαίρια, από τότε που ήμουν βρέφος, εκτός από τα τέσσερα χρόνια της κατοχής. Αλλά και τα τέσσερα παιδιά μου θεωρούν την Αίγινα πατρίδα τους, αφού εδώ παραθερίζουν από τότε που γεννήθηκαν, στο σπίτι που αποκτήσαμε στα Πλακάκια το 1958.
Η συλλογή αυτή ποτέ δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν είχαν συγκεντρώσει ανάλογο υλικό με μένα η Δέσποινα Μαζαράκη και η Γωγώ Κουλικούρδη, κι αν δεν μου είχε δοθεί η δυνατότητα να έχω πρόσβαση στο υλικό τους. Γι' αυτό και το βιβλίο αυτό το αφιερώνω στη μνήμη τους.
Θέλω τώρα να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν στην αποπεράτωση του επίπονου αυτού έργου. Και πρώτα-πρώτα τον Γιάννη Άννινο που με συντρόφεψε και μου προσέφερε ουσιαστική βοήθεια στην εξόρμησή μας στα χωριά της νότιας Αίγινας το 1962. Το ίδιο ευγνώμων είμαι και στον Θανάση Μωραΐτη που ανέλαβε όλο το βάρος της πληκτρολόγησης των κειμένων και των μουσικών παραδειγμάτων. Κι ακόμα θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Λέκκα για τη συμβολή του στην πληρέστερη διατύπωση ορισμένων παραγράφων της "Εισαγωγής", καθώς και πάλι τον Θανάση Μωραΐτη για τον κόπο που κατέβαλε να υπολογίσει τις χρονικές αγωγές των μουσικών παραδειγμάτων.
Καθώς φτάνω στο τέλος αυτού του προλόγου η σκέψη μου ταξιδεύει στον Άπορο, τους Αργύρη και Μήτσο Μαργαρώνη, τον Μήτσο Παγκέ, τον Αλέκο Κρεούζη, τον Παντελή Αμάφη, την Αντωνία Βεκρή, την Κατίγκω Γρυπαίου και τους τόσους άλλους φορείς της αιγινήτικης μουσικής κληρονομιάς που δέχθηκαν πρόθυμα να μου τραγουδήσουν και χωρίς να το ξέρουν να γίνουν οι οδηγοί μου στην προσπάθειά μου να ξεσκεπάσω τα μυστικά μιας πανάρχαιας και ως τις μέρες τους ζωντανής κι ολόδροσης παράδοσης.

Μάρκος Δραγούμης

(2015) Νίκος Δραγούμης ο ζωγράφος, ΜΙΕΤ

(2011) Του Αλή Πασά το άλογο, Θερμαϊκός

(2010) Ημερολόγιο 1919-1920, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ

(2009) Η παραδοσιακή μας μουσική, Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ

(2008) Δημοτικές μελωδίες από τα χειρόγραφα του Νικολάου Φαρδύ, Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ

(2008) Δημοτικά τραγούδια, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

(2007) Σελίδες από το ημερολόγιο ενός μουσικολόγου, Γκόνης

(2006) Μουσική καταγραφή στην Κρήτη 1953-1954, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

(2006) Δημοτικές μελωδίες από τη Χίο, Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ

(2005) Ιστορία: Αγροτικές εξεγέρσεις στη Λευκάδα. Πεζογραφία: Χριστόφορος Μηλιώνης. Μουσικολογία: Μάρκος Φ. Δραγούμης, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών

(2004) Ελλάδα της θάλασσας, Μέλισσα

(2003) Η παραδοσιακή μας μουσική, Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ

(2003) Οι δύο όψεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, Ακαδημία Αθηνών

(2003) Η μουσική, τα τραγούδια και οι χοροί της Ικαρίας, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2000) Η μουσική παράδοση της ζακυνθινής εκκλησίας, Οι Φίλοι του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

(1999) Νάνος Βαλαωρίτης, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών

(1999) Διεθνής συνάντηση μουσικής: Μουσική και αρχαία Ελλάδα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

(1998) Ιστορία της δυτικής μουσικής Β τόμος, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1997) Ιστορία της δυτικής μουσικής Α τόμος, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας