*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας

Από το δίκρανο στην τεχνολογία τροφίμων

"Géopolitique de l’alimentation et de la gastronomie; De la fourche à la FoodTech" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Μετάφραση: ·Μαρία Παπαηλιάδη
Έκδοση: Ιούλιος 2023 από "Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης"
Σελ.:216 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-524-950-2


Θέμα: "Γαλλικό δοκίμιο"

Από την εμφάνιση των σχέσεων ανταλλαγής έως την παγκοσμιοποίηση της εποχής μας, η τροφή είναι συγχρόνως αντικείμενο αλλά και δείκτης των τάσεων και του συσχετισμού δυνάμεων που συνδιαμόρφωσαν την ιστορία της ανθρωπότητας. Στις μέρες μας, η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 από το 2019, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, γέννησαν σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα του κυρίαρχου αγροδιατροφικού μοντέλου και την επάρκεια σε βασικά τρόφιμα διεθνώς. Συνειδητοποιούμε πλέον ότι η σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στα τρόφιμα δεν αποτελεί κάποια απαραβίαστη πραγματικότητα, πως τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διεθνή σκηνή, καθώς και στη σταθερότητα των κρατών. Όσο η τροφή απογυμνώνεται από το ψυχαγωγικό της ένδυμα στις κοινωνίες της αφθονίας, όλο και πιο ξεκάθαρα αποκαλύπτεται η γεωπολιτική της ουσία.

Το βιβλίο του Pierre Raffard αναδεικνύει τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις που παρουσιάζονται στα χωράφια ή στους αμπελώνες, σε όλο το μήκος των αλυσίδων μεταποίησης και διανομής, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά επίσης μέσα στο πιάτο μας και γύρω από αυτό. Η τροφή ως μέσο επιβίωσης αλλά και ως εργαλείο ήπιας ή σκληρής ισχύος, οι προκλήσεις τις οποίες θέτει στην παραγωγή τροφίμων η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ηγεμονία συγκεκριμένων εταιρειών ειδών διατροφής, ο ρόλος της τεχνολογίας τροφίμων, το διαδίκτυο και οι στρατηγικές μάρκετινγκ που επιδιώκουν να προβλέψουν και να ελέγξουν τις πιο προσωπικές επιλογές μας, τα κινήματα για μια πιο βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση της τροφής, είναι όψεις μιας πολυσύνθετης πραγματικότητας και δείχνουν ότι το πιάτο μας αποτελεί έναν προνομιακό χώρο για να κατανοήσουμε τον κόσμο και να αναλογιστούμε την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών στο μέλλον.

(2024) Γεωπολιτική του νερού, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2023) Είναι ο Σουηδός άνθρωπος;, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2022) Το μέλλον, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2021) Τα όρια της ανεκτικότητας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2021) ΜΜΕ και θεωρία της μαζικής επικοινωνίας, Παπασωτηρίου

(2021) Οι Σπαρτιάτες, Παπασωτηρίου

(2010) Φάκελος Monsanto, Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός

(2008) Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, Πλέθρον

(2005) Εισαγωγή στη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, Βιβλιόραμα

(2005) Οι μέλισσες και η σφήκα, Σοκόλη - Κουλεδάκη

(2003) Τα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας Α΄ ενιαίου λυκείου, Εκδόσεις Πατάκη

(2003) Ο ελληνιστικός κόσμος, Μεταίχμιο

(2002) Οι θεσμοί στην κλασική Ελλάδα, Μεταίχμιο

(2002) Ιστορία του βιβλίου, Μεταίχμιο

(2001) Eric Rohmer, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

(1998) Ο βουδισμός, Τραυλός

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας