*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Άπαντα

Μουσικά έργα: Αρμονικά στοιχεία, ρυθμικά στοιχεία, αποσπάσματα


Συγγραφή: · Αριστόξενος
Μετάφραση: ·Φιλολογική Ομάδα Κάκτου
Έκδοση: 2005 από "Κάκτος"
Σελ.:461 (21χ13), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-352-760-2


Θέμα: "Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική" "Μουσική - Θεωρία"

Η «Σούδα» αποδίδει στον Αριστόξενο 453 έργα, αριθμός που μαρτυρεί παρατεταμένη διάρκεια ζωής και μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα, κάτι που διέκρινε και το δάσκαλό του, τον Αριστοτέλη. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θεωρείται υπερβολικός και μέσα σε αυτόν θα έχουν συμεριληφθεί σημειώσεις και έργα μαθητών του, ενώ δεν αποκλείεται και ο αριθμός να αναφέρεται σ το σύνολο των βιβλίων τα οποία καταλάμβανανα τα έργα του. Δυστυχώς το σύνολο σχεδόν της συγγραφικής του δραστηριότητας χάθηκε.
Κορυφαία θέση μεταξύ των έργων του κατέχουν τα σχετιζόμενα με τη μουσική. Καθώς στο πρόσωπό του συνδυαζόταν η μουσική και η φιλοσοφική παιδεία, και μάλιστα η περιπατητική με το πλούσιο πρακτικό της ενδιαφέρον, ο Αριστόξενος αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο θεωρητικό της αρχαιοελληνικής μουσικής και θεωρήθηκε αυθεντία στα μουσικά θέματα. Ήταν ο πρώτος που μελέτησε συστηματικά και επισταμένα τους κλάδους της μουσικής, όπως την αρμονία και τη ρυθμική. Θεωρείτο ιδρυτής της εμπειρικής μουσικής σχολής, καθώς πίστευε ότι όποιες θεωρητικές απόψεις πάνω στη μουσική πρέπει να επιβεβαιώνονται από τη μουσική εμπειρία. Ύψιστος κριτής όλων των μουσικών θεωριών ήταν το ανθρώπινο αφτί. Για τον λόγο αυτό καταδίκαζε την αποκλειστικά θεωρητική αριθμολογική προσέγγιση της μουσικής από τους πυθαγορείους, οι οποίοι περιόριζαν τη μουσική θεωρία στη μελέτη των αριθμητικών λόγων μεταξύ των μουσικών διαστημάτων. Τα πορίσματά τους, βέβαια δεν τα απορρίπτει, απλώς τα θεωρεί ανεπαρκή να ερμηνεύσουν τη μουσική στο σύνολό της, καθώς πρέπει και αυτά να τεθούν στην κρίση της ανθρώπινης μουσικής αισθητικής.
[...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)

(2005) Τέχνη μουσικής, Δαίδαλος Ι. Ζαχαρόπουλος

(2000) Προσωκρατικοί Άπαντα 13, Κάκτος

(1997) Αριστοξένου αρμονικών στοιχείων, Γεωργιάδης - Βιβλιοθήκη των Ελλήνων

(1997) Αριστοξένου αρμονικών στοιχείων, Γεωργιάδης - Βιβλιοθήκη των Ελλήνων

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας