*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Οικοτροφεία και υποτροφίες στη Μακεδονία

1903-1913: Τεκμήρια ιστορίας


Συγγραφή: · Σοφία Βούρη
Έκδοση: Ιανουάριος 2005 από "Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός"
Σελ.:508 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-01-1020-4


Θέμα: "Εκπαίδευση - Ιστορία " "Μακεδονία - Ιστορία" "Εκπαίδευση - Ελλάς" "Εκπαιδευτική πολιτική"

Με το παρόν βιβλίο εμπλουτίζεται το corpus πηγών, που έχουμε ήδη δημοσιεύσει για την ιστορία της Μακεδονίας, με έναν τρίτο τόμο πηγών που φωτίζουν μια άγνωστη πτυχή της εκπαιδευτικής πολιτικής στη Μακεδονία, όπως είναι η εγκαθίδρυση οικοτροφειών και η παροχή υποτροφιών κατά τη διάρκεια της ένοπλης φάσης των εθνικών ανταγωνισμών 1903-1913. Το αποκαλυπτικό αρχειακό υλικό που προσφέρουμε επιβεβαιώνει ότι η εκπαιδευτική δραστηριότητα όχι μόνο δεν ανακόπτεται με την έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα το 1903, αλλά αντίθετα, απλώθηκε και εξειδικεύθηκε σε δύο νέα παραπληρωματικά και αλληλοτροφοδοτούμενα πεδία, εκείνα των οικοτροφείων και των υποτροφιών. Η παρούσα έρευνα φωτίζει από μια διαφορετική οπτική γωνία την πορεία συγκρότησης του έθνους-κράτους, συμβάλλοντας στη γενικότερη συζήτηση για τις διαδικασίες εθνικής ομογενοποίησης. Ειδικότερα ανιχνεύονται ερωτήματα, όπως: ποιοι παράγοντες επέβαλαν την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πολιτικής, ποιοι οι στόχοι της και ποιο το κύριο ζητούμενο, σε ποιους απευθύνεται, με ποια μέτρα και ποιες πρακτικές προωθείται. Αναμφίβολα, η διερεύνηση των παραπάνω ζητημάτων καλύπτει ένα κενό της σύγχρονης βιβλιογραφίας, καθώς διευρύνεται και εξειδικεύεται το πεδίο των γνώσεων μας γύρω από θέματα όχι μόνο της εκπαιδευτικής αλλά και γενικότερα της κονωνικής ιστορίας της Μακεδονίας κατά την κρίσιμη και μεταβατική περίοδο περίοδο 1903-1913. Τα αυτούσια έγγραφα που παρατίθενται στο παράρτημα και οι επισημάνσεις μας προσφέρονται για μια μελλοντική, συνολική και πιο σύνθετη μελέτη σχετικών θεμάτων.

(2010) Εκπαίδευση και εθνικισμός στα Βαλκάνια, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2005) Ιστορική κουλτούρα και συνείδηση, Νοόγραμμα Εκδοτική

(1999) Τα σλαβικά εγχειρίδια ιστορίας της Βαλκανικής 1991-1993, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1999) Πηγές για την ιστορία της Μακεδονίας, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1994) Πηγές για την ιστορία της Μακεδονίας, Παρασκήνιο

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας