*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο νομός Χανίων μέσα από τα μνημεία του

Από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαιοκρατία


Συγγραφή: · Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη
Φωτογραφία: ·Στέφανος Αλεξάνδρου · Ηλίας Γεωργουλέας
Επιμέλεια: ·Ευαγγελία Κυπραίου
Έκδοση: 1996 από "Υπουργείο Πολιτισμού. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων"
Σελ.:75 (27χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-214-164-6


Θέμα: "Κρήτη - Αρχαιότητες" "Αρχαιολογία - Ελλάς"

Η ενότητα και ομοιογένεια του κρητικού πολιτισμού, ήδη από τη γένεσή του, αποτελεί σήμερα ένα αναντίρρητο και αναμφισβήτητο γεγονός. Οι διάφορες εικασίες για μια αρχικά περιορισμένη ανάπτυξη, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ανήκουν στο παρελθόν. Στην ανατροπή τους συντέλεσαν, κατά τα τελευταία χρόνια, οι εντατικές αρχαιολογικές έρευνες στο δυτικό τμήμα, το "παραμελημένο" αρχαιολογικά, όπως συνηθιζόταν να χαρακτηρίζεται.
Πράγματι, έως τα μέσα του 20ού αιώνα, το αρχαιολογικό έργο ήταν πολύ μικρό, περιορισμένο κυρίως σε τυχαίες αποκαλύψεις ταφικών μνημείων, ή εντελώς περιστασιακές μικροανασκαφές σε θέσεις που ταυτίζονται με σημαντικές αρχαίες πόλεις. Μόλις στη δεκαετία του '60 άρχισαν να εντατικοποιούνται οι έρευνες. Καθοριστικό γεγονός υπήρξε η δραστηριοποίηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη Δυτική Κρήτη, με ουσιαστικό θεμελιωτή της στον Έφορο Γιάννη Τζεδάκι. Έτσι άρχισαν να συστηματοποίουνται οι ανασκαφές και να ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα, η αυξανόμενη και συνεχώς επεκτεινόμενη οικοδομική δραστηριότητα, υπήρξε η αιτία της διενέργειας πολλών σωστικών ανασκαφών με αποτέλεσμα την αποκάλυψη αρχαιοτήτων σε άγνωστες θέσεις. Η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς βαθιές εκσκαφές διαταράσσοντας στρώματα που είχαν μείνει απείραχτα για αιώνες και χιλιετίες. Ως εκ τούτου η ανεξέλεγκτη αναμόχλευση των αρχαιλογικών χώρων σήμερα μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση κάθε μαρτυρίας για την ιστορία και προϊστορία τους. Με δεδομένο το γεγονός ότι η προϊστορία και η ιστορία του νομού Χανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της υπόλοιπης Κρήτης, ακολουθεί μια γενική παρουσίαση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των αρχαιολογικών στοιχείων που έρχονται στο φως, τόσο από τις συστηματικές όσο και από τις σωστικές ανασκαφές.

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

(2011) Κατάλογος 25, Στιγμή

(2011) Μιχάλης Μανουσάκης: Ο χώρος του χρόνου, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

(1997) La vieille ville de la Canee, Αδάμ - Πέργαμος

(1997) La città vecchia di Chanià, Αδάμ - Πέργαμος

(1997) Chania die Altstadt, Αδάμ - Πέργαμος

(1997) Η παλιά πόλη των Χανίων, Αδάμ - Πέργαμος

(1996) The County of Khania Through its Monuments, Υπουργείο Πολιτισμού. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

() The Old City of Hania, Αδάμ - Πέργαμος

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας