*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η προβληματική της εικονικότητας στο ιδιωτικό δίκαιο


Συγγραφή: ·Κωνσταντίνος Γ. Καραγιάννης
Υπεύθυνος Σειράς: · Γεώργιος Γ. Μητσόπουλος · Απόστολος Σ. Γεωργιάδης · Κωνσταντίνος Δ. Κεραμεύς ·κ.ά.
Έκδοση: Ιούλιος 2002 από "Σάκκουλας Αντ. Ν."
Σελ.:723 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-15-0702-7


Θέμα: "Αστικό δίκαιο" "Ιδιωτικό δίκαιο"

Η μελέτη εξετάζει την προβληματική της εικονικότητας στο ιδιωτικό δίκαιο με βάση το δόγμα του αστικού δικαίου (αρ. 138 και 139 ΑΚ). H μελέτη εκτείνεται περαιτέρω στους άλλους κλάδους του ιδιωτικού δικαίου, ιδίως στο εμπορικό δίκαιο.
Η μέθοδός της συνίσταται στον συνδυασμό της παραγωγικής (αρχές διέπουσες την εικονικότητα) και της επαγωγικής μεθόδου (τυποποίησης των εμφανισθεισών στην πλουσιότατη νομολογία περιπτώσεων εικονικότητας). Τελικός σκοπός της μελέτης είναι η δημιουργία συστήματος στάθμισης συμφερόντων των εμπλεκομένων στην εικονικότητα μερών και η τελολογική προσέγγιση της προβληματικής. Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί και η ιστορικοσυγκριτική θεώρηση της εικονικότητας.
Η μελέτη επιχειρεί πρώτον την δημιουργία συστήματος λύσεων στα προβλήματα υποκειμενικής εικονικότητας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται: -η ακυρότητα συμβάσεων του αστικού και εμπορικού δικαίου, - η ακυρότητα δικαιοπραξιών του οικογενειακού δικαίου, -η ισχύς καλυπτομένων δικαιοπραξιών, - η εικονικότητα περί το πρόσωπο ή το τίμημα επί πωλήσεως ακινήτων, η αρνητική και θετική προστασία τρίτων, - η προστασία τρίτων επί κεφαλαιουχικών εταιρειών και χρηματιστηριακών συναλλαγών. Σε δεύτερο επίπεδο η μελέτη θεμελιώνει την έννοια της αντικειμενικής εικονικότητας προς επίλυση των προβλημάτων της καταστρατήγησης κανόνων δικαίου και της κατάχρησης θεσμών.
Η υποκειμενική εικονικότητα αντιμετωπίζεται με την σύνθεση των αρχών της ιδιωτικής αυτονομίας και της καλής πίστης. Η αντικειμενική και η μη δικαιοπρακτική εικονικότητα εντάσσονται στον χώρο της μεθοδολογίας του δικαίου.
Περαιτέρω ζητήματα που εξετάζονται στην μελέτη είναι ενδεικτικά τα ακόλουθα: - η διάκριση της εικονικότητας από την κρυψιβουλία, από τον αστεϊσμό και από τα παρένθετα πρόσωπα, - η σχέση της εικονικότητας με τις διατάξεις περί μερικής ακυρότητας, - η συρροή με λόγους ακυρωσίας, -οι αξιώσεις από αδικοπραξία, αδικαιολόγητο πλουτισμό και μη γνήσια διοίκηση αλλοτρίων που γεννώνται εξαιτίας της εικονικότητας, - η σχέση των διατάξεων εκτός ΑΚ που αναφέρονται στην εικονικότητα με τις διατάξεις του ΑΚ.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας