*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Γιάννης Ρίτσος: Εικαστικά

Με τον φακό του Πλάτωνα Μάξιμου


Φωτογραφία: · Πλάτων Μάξιμος
Επιμέλεια: · Κώστας Γεωργουσόπουλος
Έκδοση: 2002 από "Μουσείο Μπενάκη"
Σελ.:156 (29χ25), Πανόδετο, ISBN: 960-91135-2-4


Θέμα: "Τέχνη, Ελληνική"

[...] Δια χειρός Ρίτσου και δια φωτογραφικού φακού του Πλάτωνα Μάξιμου τα εικαστικά έργα συγκεντρώνονται σε αυτήν την έκδοση, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε μια ακόμα πλευρά της ποιητικής τους δημιουργίας. Γιατί ο Ρίτσος παραμένει φυσικά ποιητής ακόμα και όταν ζωγραφίζει, αναγορεύοντας τα ευτελή υλικά του σε αφορμή και πεδίο έκφρασης και δημιουργίας.
Πάνω σε πέτρες, βότσαλα, ρίζες και κόκαλα είναι αποτυπωμένες μορφές, όπως τις είδε ο ποιητής να αναδύονται μέσα από εσοχές και τις εξοχές τους. Μορφές οικείες και αναγνωρίσιμες: πότε μία γυναίκα από την Κνωσό, πότε μια αθηναία κόρη, άλλες βγαλμένες από το καμίνι των λαϊκών αγώνων και άλλες αισθησιακές, αντικατοπτρισμοί των ποιητικών του ειδώλων. Μορφές που μοιάζουν να ξεφεύγουν από τις μικρές διαστάσεις της πέτρας και του ξύλου για να εκφράσουν αναμονή, λύπη, αισθησιασμό, προσδοκία. Ο μοναχικός, ο ερωτικός, ο ασκητικός, ο επικός και ο λυρικός, όλες οι όψεις του Ρίτσου ενυπάρχουν μέσα στο εικαστικό του σύμπαν, όπως και μέσα στο ποιητικό του έργο.
Ο Πλάτωνας Μάξιμος καλλιτέχνης του φακού αυτός, κατάφερε να ερμηνεύσει, να "φωτίσει" και να στήσει με τον φωτογραφικό του φακό ένα ιδιότυπο μουσείο αφιερωμένο στον εικαστικό Ρίτσο. Και όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ο φωτογραφικός φακός που τόσο συχνά αποκαλείται "ψυχρός", μπορεί στα χέρια ενός ανθρώπου με ευαισθησία, καλαισθησία και γνώση να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό μέσο που αναδεικνύει την αλήθεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την καθιστά κοινό κτήμα όλων μας.
Ευάγγελος Βενιζέλος

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας