*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 7,00 €
Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτια
Συγγραφή: ·Σταύρος Σταυρόπουλος
Έκδοση: Ιανουάριος 2021 από "Απόπειρα"
Σελ.:133 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-537-114-2
Θέμα: "Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα"
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια αγγελία μυθιστορήματος. Θυροκολλημένη έξω από τη σκηνοθεσία της γλωσσικής παρακαταθήκης και των δεδομένων του Κανόνα.
Ύστερα από τόσες και τέτοιες φορμαλιστικές καταχρήσεις, παραδίδεται επιτέλους στις λέξεις -αυτές τις λίγες λέξεις που έμειναν- ο τάφος που τους αξίζει.
Έχουν επιζήσει οι πιο καθαρές. Αυτές που, όπως και η ηρωίνη, έχουν την ύστατη ευκαιρία της απομάγευσης. Ο ελλειμματικός τους χαρακτήρας προδίδει σήμερα και το εύρος της παρέμβασής τους: Όλα έχουν ειπωθεί. Όλα;
Το "Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτια", ως διακύβευμα, συγγενεύει με το παλιό μυθιστόρημα σε ό,τι αφορά την εικόνα της ιστορίας που μένει να ειπωθεί . διατηρώντας πάντως τη μοναξιά της καλειδοσκοπικής γραφής.
Κείμενο υβριδικό, όπου συγχωνεύονται γοητευτικά και υποδόρια ο τόπος και η ουτοπία. Οι ψηφίδες των φράσεων αθετούν εδώ τις ειδολογικές προκαταλήψεις, ενθέτοντας τις λέξεις, ως εικαστικό σώμα, στο κέντρο της αφήγησης - που παραλείπει ό,τι ονομάζεται πλοκή. Το πρώτο ενικό, η αυτοαναφορικότητα, είναι ουσιαστικά η συνθήκη που επιτρέπει να μιλήσεις για το "άλλο".
Η ηλικία του έρωτα είναι η ηλικία του θανάτου. Ταυτιζόμενη συγχρόνως, με έναν σχεδόν καταδικαστικό τρόπο, και με το δικαίωμα μιας νέας γέννησης. Μια έξοδος κινδύνου, μια ποιητική δοκιμή, ένα τρομώδες παραλήρημα υπάρχει εκεί που το λογοτεχνικό οικοδόμημα καταστρέφεται. Κάτω από το χαλάκι της μορφής, στην εξώπορτα, παραμονεύει η νέα σύνθεση.
(2023) Ο άνθρωπος έσπασε, Σμίλη
(2022) Θα σε δω ξανά στο άδοξο τέλος, Σμίλη
(2018) Καπνισμένο κόκκινο, Σμίλη
(2017) Όψεις του Γιώργου Χρονά, Οδός Πανός - Σιγαρέτα
(2015) Ασκήσεις ύφους, Βιβλιόραμα
(2009) Δύο μέρη σιωπή, ένα μέρος λέξεις, Μεταίχμιο
(2007) Οι άλλοι που είμαι, Μεταίχμιο
