*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 14,00 €
Χαμάς - Iσραήλ: Το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου 2023
Το χρονικό πλαίσιο, τα αίτια και τα επιχειρησιακά κενά
Συγγραφή: ·Κωνσταντίνος Πικραμένος
Έκδοση: Δεκέμβριος 2023 από "Ινφογνώμων Εκδόσεις"
Σελ.:140 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-5590-59-8
Θέμα: "Πολιτική - Μέση Ανατολή"
Το παρόν πόνημα καταγράφει τα αίτια, τις αστοχίες, τα δομικά και επιχειρησιακά κενά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Ισραήλ πριν την έναρξη της επιχείρησης «Πλημμύρα Αλ Ακσά» της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023). Επιπλέον εμπεριέχει αποκλειστικές πληροφορίες για το τι έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου εντός της Λωρίδας της Γάζας. Μια επιχείρηση πολύ καλά προετοιμασμένη που προκάλεσε το θάνατο περίπου 1.200 Ισραηλινών και την ομηρία (από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ) άνω των 240 αμάχων και στελεχών του Ισραηλινού Στρατού και των Σωμάτων ασφαλείας.
H επίθεση της 7η Οκτωβρίου 2023 δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αν το Ισραήλ δεν είχε υποπέσει σε όλα όσα καταγράφουμε στο παρόν πόνημα. Οι ιθύνοντες της Χαμάς στη Γάζα οι οποίοι «διάβασαν» σωστά τις δομικές αδυναμίες και αστοχίες του Ισραηλινού συστήματος πληροφοριών, έγκαιρης προειδοποίησης και αποτροπής δεν φαντάζονταν καν τις διαστάσεις που έλαβε τελικά η επιχείρηση «Πλημμύρα Αλ Ακσά».
Όλα αυτά συνέβησαν τελικά διότι υπήρξε ένας συνδυασμός συνθηκών, δεδομένων, καταστάσεων, συγκυριών αλλά και τυχαίων γεγονότων που διαμόρφωσαν το έδαφος για τη σοβαρότερη προσβολή της Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ από το Γιομ Κιπούρ (1973) και μετά.
Πως το Ελλαδικό και Κυπριακό σύστημα πληροφοριών και έγκαιρης προειδοποίησης έχει προσεγγίσει αυτό που συνέβη την 7η Οκτωβρίου 2023; Έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάλυση της επιχείρησης προκειμένου να δουν κατά πόσο υπάρχουν σε Ελλάδα και Κύπρο κενά ασφαλείας και σε ποιους τομείς; Έχει γίνει μια ιεράρχηση επιχειρησιακών αναγκών όσον αφορά στο μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης, βελτίωσης του κύκλου πληροφοριών (Intelligence cycle), επαρκούς επάνδρωσης φυλακίων και παρατηρητηρίων, περιπόλων κ.ά; Πόσο καλά φυλάσσεται ο Έβρος και η Πράσινη Γραμμή στη Κύπρο; Τι κενά υπάρχουν στην 24/7 επιτήρηση και φύλαξη μικρών νησιών και νησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο; Απλά ερωτήματα που όμως εντάσσονται στο σύγχρονο δόγμα πολέμου άσχετα αν οι δρώντες είναι κρατικές ή μη κρατικές οντότητες.
Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο να διδαχθούν από το πάθημα του Ισραήλ και να προβούν άμεσα σε επίλυση προβλημάτων ασφαλείας. Απέναντί μας δεν έχουμε την παραστρατιωτική Χαμάς αλλά τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
(2024) Το τέλος του Χαλιφάτου (1924-2024), Ινφογνώμων Εκδόσεις
(2023) Τουρκία, 1923-2023. Ένας αιώνας, Ινφογνώμων Εκδόσεις
(2023) Πρέπει να μιλήσουμε, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα Ε.Ε.
(2023) Εθνική ασφάλεια, Ινφογνώμων Εκδόσεις
(2022) Οι μυστικές υπηρεσίες στον 21ο αιώνα, Ινφογνώμων Εκδόσεις
(2012) Ο θεός της Φιλοθέης, Έναστρον
