*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Το αλφαβητάρι των ιδιωματικών εκφράσεων


Συγγραφή: · Νίκος Σαραντάκος
Έκδοση: Σεπτέμβριος 1997 από "Δίαυλος"
Σελ.:277 (12χ8), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-531-036-8


Θέμα: "Ελληνική γλώσσα - Διάλεκτοι "

Οι ιδιωματικές εκφράσεις είναι ένα ελκυστικό κομμάτι της ελληνικής γλώσσας, δίνοντας χρώμα και πλούτο, επιτρέποντας να εκφρασθούν λεπτές αποχρώσεις, ενώ συχνά ακόμα κι η ιστορία της γέννησής τους είναι γοητευτικά ενδιαφέρουσα. Είναι όμως κι ένα κομμάτι φευγαλέο, πολλές εκφράσεις είναι εφήμερες, άλλες συγχέονται με τις παροιμίες, στα λεξικά δεν είναι πάντα εύκολος ο εντοπισμός τους. Τα λήμματα στο Αλφαβητάρι των Ιδιωματικών Εκφράσεων από τις Εκδόσεις Δίαυλος είναι ένα ενδεικτικό κομμάτι μιας πολύ ευρύτερης αποδελτίωσης από εκατοντάδες λογοτεχνικά έργα, εφημερίδες και περιοδικά, συλλογές παροιμιακού υλικού, λεξικά. Κριτήρια για την επιλογή τους είναι η συχνότητα χρήσης, η σημασιολογική διαύγεια και όσα τυχόν ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν που όμως αγνοεί ο μέσος αναγνώστης. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην αναζήτηση αντίστοιχων εκφράσεων στα αρχαία και μεσαιωνικά ελληνικά, αποδεικνύοντας ότι φαινομενικά σύγχρονες εκφράσεις υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες στη γλώσσα. Επίσης για κάθε λήμμα παρατίθεται ένα παράδειγμα χρήσης από τη λογοτεχνία ή άλλες πηγές με αναφορές στον Μακρυγιάννη και τον Παπαδιαμάντη, τον Καραγάτση και τον Ταχτσή, στο νεότερο θέατρο και τους νεότατους συγγραφείς ή σημερινά αποσπάσματα δημοσιογραφικού λόγου. Όλες οι πληροφορίες που παρατίθενται έχουν ελεγχθεί σχολαστικά, ενώ αποφεύγεται η συνήθης αρρώστια παρόμοιων συλλογών κατά την οποία η γέννηση παρόμοιων εκφράσεων ανάγεται σε ιστορικά γεγονότα, προσδιορίζοντας με ακρίβεια ημερομηνίες και ονόματα πρωταγωνιστών. Ενώ τέτοιες εξηγήσεις είναι ελκυστικές σπάνια αληθεύουν και όχι σπάνια αποδεικνύεται ότι η έκφραση έχει καταγραφεί πολύ νωρίτερα από τότε που συνέβη το περιστατικό που δήθεν τη γέννησε.

(2017) Αττικά, Εκδόσεις Αρχείο

(2014) Η Νοσταλγία του Γιάννη , Ερατώ

(2013) Γράμματα από το Παρίσι, Αρχείο

(2013) Λόγια του αέρα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

(2013) Ο μυστηριώδης φίλος και άλλες ιστορίες, Ερατώ

(2013) Οπωροφόρες λέξεις, Κλειδάριθμος

(2011) Τα μαραμένα μάτια και άλλες ιστορίες, Ερατώ

(2011) Λέξεις που χάνονται, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

(2011) Κάπου περνούσε μια φωνή, Ερατώ

(2011) Το φονικό μοιραίο βόλι, Διάπυρον

(2009) Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

(2007) Γλώσσα μετ' εμποδίων, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

(2001) Αλληλογραφία 1769-1791, Ερατώ

(1990) Κόκκινος θερισμός, Σύγχρονη Εποχή

(1988) Μετά την αποψίλωση, Σύγχρονη Εποχή

(1988) Για μια πορεία και άλλα διηγήματα, Σύγχρονη Εποχή

(1987) Τα μυστικά της παραμονής μου στη Ρωσία, Σύγχρονη Εποχή

(1987) Αμερικανική προλεταριακή λογοτεχνία, Σύγχρονη Εποχή

(1985) Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Σύγχρονη Εποχή

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
10.30 π.μ - 16.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας