*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Στο ενδιάμεσο

Ηθοποιός, κείμενο, ταυτότητες στο θέατρο και τον κινηματογράφο


Συγγραφή: · Κωνσταντίνος Κυριακός
Έκδοση: Οκτώβριος 2022 από "Αιγόκερως"
Σελ.:664 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-322-675-8


Θέμα: "Κινηματογράφος " "Θέατρο"

Μια επιλεκτική συναγωγή μελετών και άρθρων - με ανανεωμένο μοντάζ (προσθαφαιρέσεις, συμπληρώσεις και προσθήκες, επικαιροποιήσεις και ανασυνθέσεις) αλλά και ένα σταθερό ερώτημα στο κέντρο των προσεγγίσεων: πώς επιτελείται η διαπεραίωση και ποιες σημασίες αποκτά το «ανάμεσα» και το «ενδιάμεσο»; Ανάμεσα στη σκηνή και την οθόνη, στον ηθοποιό στο θέατρο και τον κινηματογράφο-ανάμεσα στο κείμενο και τον ηθοποιό, ανάμεσα στο πρόσωπο και τον ρόλο, στο φύλο και τον ρόλο, στη γυναικεία και ανδρική ταυτότητα στο θέατρο και τον κινηματογράφο· ανάμεσα στο «θέατρο βιοπορισμού» και στο «θέατρο προβληματισμού», στα ιδιώματα των καλλιτεχνών και τα συστήματα οργάνωσης των θιάσων, στους πρωταγωνιστές και τους ηθοποιούς των υποστηρικτικών ρόλων, στο σταρ σίστεμ και τον βεντετισμό· ανάμεσα στον αρχαίο μύθο και την επικαιροποίησή του, στη λογοτεχνία και τη σκηνή, στο θεατρικό έργο και τη σκηνική πράξη. Με έντονη την έγνοια για την τεκμηρίωση: πρωτογενείς πηγές, παραστασιογραφίες και φιλμογραφίες συμπληρώνουν τα συμπεράσματα και γίνονται παρακαταθήκη και πρόκληση για μελλοντικές προσεγγίσεις. Μελέτες εστιασμένες σε καλλιτέχνες όπως ο Κάρολος Κουν, ο Σωτήρης Πατατζής, ο Αλέξης Δαμιανός, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Πατρίς Σερό, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης· η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Κώστας Βουτσάς, η Ελένη Χαλκούση. Ίχνη κινηματογραφικά από τις εμπειρίες στον χώρο της εκπαίδευσης και του στρατού, την κινηματογραφική ανατρεπτικότητα του «παρισινού Μάη», τις αναπαραστάσεις του μεταναστευτικού και την αρρενωπότητα, το έθνος και το φύλο· οι αναπαραστάσεις της ελληνικότητας και οι καταγραφές της ερωτικής διαφοράς· φιλμικά είδη και αισθητικοί όροι (καμπ και ειρωνεία) σε διασταυρώσεις με την αρρενωπότητα, τη θηλυκότητα και τις υπερβάσεις των διπόλων. Δραματικά κείμενα, παραστάσεις και ταινίες διαφορετικού ύφους που καθόρισαν τις εποχές (τους) και ανανέωσαν τον τρόπο θεώρησης ειδών, θεσμών και προσώπων· μερικά από εκείνα τα οποία έμαθαν το κοινό να βλέπει τον κόσμο αλλιώς.

(2022) Η οδοντόβουρτσα, Εκδόσεις Πνοή

(2022) Ανθοδέσμη/πλάνα. (Απο)χαιρετισμός στη μητέρα (μου), Αιγόκερως

(2021) Ομοερωτισμός και ελληνική σκηνή, Εκδόσεις Παπαζήση

(2020) Στη χώρα Τσέχοφ, Εκδόσεις Παπαζήση

(2012) Ρωσικό θέατρο και ελληνική σκηνή, Αιγόκερως

(2012) Από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο, Αιγόκερως

(2010) Κώστας Βουτσάς: Ηθοποιός στην κωμωδία, Αιγόκερως

(2008) Ο ηθοποιός ανάμεσα στη σκηνή και στην οθόνη, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2007) Ζητήματα ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2007) Η θεατρική όψη του Αλέξη Δαμιανού, Αιγόκερως

(2006) Δήμος Θέος, Αιγόκερως

(2006) Κινηματογράφος 2005, Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

(2005) Γραφές για τον κινηματογράφο, Νεφέλη

(2003) Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αιγόκερως

(2002) Από τη σκηνή στην οθόνη, Αιγόκερως

(2002) Οπτικοακουστική κουλτούρα: Ανιχνεύοντας τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

(2001) Διαφορετικότητα και ερωτισμός, Αιγόκερως

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας