*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Κάποτε... στην Καισαριανή

Ματιές στην ιστορική διαδρομή μιας προσφυγικής συνοικίας από τη γέννησή της ώς τη δεκαετία του '80


Συγγραφή: · Σπύρος Τζόκας
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2022 από "Θεμέλιο"
Σελ.:290 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-310-441-4


Θέμα: "Αθήνα - Ιστορία" "Πρόσφυγες"

Στις ματιές προς τα πίσω, στο παρελθόν, σου μένουν εικόνες που εναλλάσσονται στο μυαλό σου. Δίπλα στις εικόνες παρατάσσονται λέξεις... Λέξεις βαριές, με τεράστια συναισθηματική και βιωματική φόρτιση. Λέξεις όπως ελπίδα, διεκδίκηση, απειλή, αλληλεγγύη, αγώνας, αισιοδοξία, φιλία, που χαρακτηρίζουν το λεξιλόγιο των ανθρώπων της γειτονιάς μας. Η λέξη, όμως, που διατρέχει την ιστορία του λαού της Καισαριανής τον 20ό αιώνα και παράγει πλήθος εικόνων είναι η λέξη "διωγμένος". Διωγμένοι από τους Τούρκους, διωγμένοι από τους Παλαιοελλαδίτες, διωγμένοι από τον Μεταξά, τους Γερμανούς, τους γερμανοτσολιάδες, τους παρακρατικούς, τους δεξιούς, τις δικτατορικές κυβερνήσεις... Ένας φαύλος κύκλος διώξεων. Αναρωτιέται κανείς πόσες λαθεμένες συνδέσεις έγιναν ανάμεσα στον καισαριανιώτη πρόσφυγα και ένα σωρό δαίμονες, στα μυαλά τόσο διαφορετικών ανθρώπων και για τόσες πολλές δεκαετίες. Στρατοδικεία, φυλακίσεις, εξορίες, δύσκολος βιοπορισμός λόγω πολιτικών φρονημάτων, νέες εξορίες κατά τη δικτατορία του Παπαδόπουλου, ενώ μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Καισαριανής, ανεξαρτήτου προτέρου βίου, βρίσκονται υπόλογοι και εκτεθειμένοι. Πρόκειται για μια στιγματισμένη, "μιαρή" ταυτότητα. Από την ταμπέλα του "πρόσφυγκα" σε μια νέα ταμπέλα του "ύποπτου κομμουνιστή", πάντα στην προοπτική της υποτίμησης και περιθωριοποίησης. Όπως όλες οι ταμπέλες γενικεύει και δαιμονοποιεί κάθε Καισαριανιώτη, μικρό ή μεγάλο. Η εικόνα αυτής του εν δυνάμει "ύποπτου εχθρού" στιγματίζει και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη ζωή απλών ανθρώπων, που επιβαρύνονται και επωμίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι λιτικής έντασης.

(2006) Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, Θεμέλιο

(2005) Η ελληνική πόλη σε ιστορική προοπτική, Διόνικος

(2002) Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932, Θεμέλιο

(2002) Διδακτικές στρατηγικές στο μάθημα της ιστορίας, Σαββάλας

(2000) Ο έξω-ελληνισμός, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(1999) Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, Θεμέλιο

(1999) Ο ξεριζωμός και η άλλη πατρίδα, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(1998) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, Θεμέλιο

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας