*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Περιστασιακή Ποίηση

Δοκίμιο για την ανάδυση μιας κατηγορίας


Συγγραφή: ·Δημήτρης Καργιώτης
Έκδοση: Ιανουάριος 2021 από " Gutenberg"
Σελ.:285 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-01-2194-0


Θέμα: "Νεοελληνικό δοκίμιο "

Περιστασιακή ποίηση: η ποίηση που γράφεται με αφορμή ένα περιστατικό ή που αντιδρά σε ένα γεγονός? που προκύπτει σε συγκεκριμένες περιστάσεις, από αυτές, ή ενόψει τους? και που έχει συχνά ιδιαίτερο τρόπο και ύφος. Ιστορικά, η ποίηση που χαρακτηρίζεται περιστασιακή τοποθετείται στους αντίποδες της ποίησης που θεωρείται ότι συλλαμβάνεται, συντίθεται και προσλαμβάνεται δωρεάν, και κρίνεται σε αντιδιαστολή με την ιδέα μιας αυτόκλητης, ελεύθερης και ανεξάρτητης ποίησης που ανακύπτει σε καθεστώς αυτονομίας και φιλοδοξεί να κατακτήσει ποιητικό ύψος, αλλά και θεσμική αναγνώριση.
Πώς η λογοτεχνική παράδοση της Δύσης κατέληξε στη διάκριση ανάμεσα σε περιστασιακή και μη ποίηση; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το ανά χείρας βιβλίο, ανιχνεύοντας την ανάδυση της περιστασιακής ποίησης ως περιγραφικής αλλά και αξιολογικής κατηγορίας. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και παρακολουθώντας σημαίνουσες στιγμές της διαδρομής αυτής, το βιβλίο σταματά στην κορύφωση που αποτέλεσε το τέλος του Μεσαίωνα, όταν στην καινούργια πολιτισμική συνθήκη του γραπτού λόγου αναπροσδιορίστηκε και ο διαχωρισμός ανάμεσα στην ποίηση που πηγάζει από τις περιστάσεις και που τις πραγματεύεται, και στην ποίηση που υπονοείται ότι δεν το κάνει. Το παρόν δοκίμιο αποτελεί συμβολή στην ιστορική και θεωρητική κατανόηση της δυνατότητας αυτού του διαχωρισμού.

Περιεχόμενα
Προειδοποίηση
Σημείωση
1. Τι είναι περιστασιακή ποίηση;
2. Προς τη συγκρότηση της κατηγορίας της περιστασιακής ποίησης: οι βάσεις της κλασικής παράδοσης
3. Τι είναι ο έρωτας; [Περισσότερα…]

(2009) Από το ένα στο άλλο σύνορο, Γαβριηλίδης

(1995) Το μυστικό βουνό, Μαλλιάρης Παιδεία

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας