*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Πετρέλαιο / Η Μοιραία εξάρτηση


Συγγραφή: ·Κώστας Σταμπολής
Έκδοση: Μάιος 2019 από "Αίολος"
Σελ.:1012 (24x17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-521-289-6


Θέμα: "Γενικά βιβλία"

Το πετρέλαιο αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη και το καύσιμο του 20ού αιώνα, που σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση της μηχανής εσωτερικής καύσης, είχε καταλυτικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του πλανήτη. Χάρη στις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων σε ΗΠΑ, Ρωσία και Μέση Ανατολή και σε ένα πολύμορφο σύστημα παραγωγής, διύλισης, διανομής και εμπορίας που εγκαθίδρυσαν και λειτούργησαν επί σειρά ετών οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, το πετρέλαιο επιβλήθηκε ως το κύριο καύσιμο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εκβιομηχάνιση και στην τεχνολογική πρόοδο που επιτελέσθηκε, ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.
Ένα από τα βασικά θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο είναι ότι οι μεγάλες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του πλανήτη τα τελευταία χρόνια διαδραματίζονται γύρω από τις προσπάθειες, τις βλέψεις και τους αγώνες για τον έλεγχο και εκμετάλλευση βασικών ενεργειακών πόρων, με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες, σε βαθμό που είναι εύλογο να μιλάμε για πρωτοφανή οικονομική και πολιτική ομηρία.
Έτσι που το πετρέλαιο να αποτελεί στην εποχή μας αναγκαία όσο και μοιραία εξάρτηση.
Στον πρώτο τόμο του δίτομου αυτού έργου, επιχειρείται αρχικά μια εκτενής και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναφορά στην εξέλιξη του πετρελαίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η βασική θεματολογία του βιβλίου αναφέρεται στην ανακάλυψη και την εκμετάλλευση των πετρελαίων στην Περσία και στη Μέση Ανατολή, στην επικράτηση του πετρελαίου έναντι της ηλεκτροκίνησης, στον ρόλο που έπαιξε στην έκβαση των δύο μεγάλων πολέμων, στην άνοδο των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών (γνωστών ως «7 Αδελφών») και στη μεταπολεμική περίοδο του φθηνού πετρελαίου, στις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και 1979 και στην άνοδο του ΟΡΕΟ, καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζει σήμερα το πετρέλαιο στο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο απαντά στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και πως μπορεί να αξιοποιηθεί.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας