*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Πηγές για την ιστορία της Μακεδονίας

1889-1905: Εκκλησία και κράτος


Συγγραφή: · Σοφία Βούρη
Έκδοση: Ιούνιος 1999 από "Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός"
Σελ.:335 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-01-0796-3


Θέμα: "Μακεδονία - Ιστορία" "Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς" "Οικουμενικό Πατριαρχείο"

Η ποικιλία και ο πλούτος των πληροφοριών που μας παρέχουν οι πηγές της συλλογής αυτής εμπλουτίζουν το πεδίο έρευνας με νέα στοιχεία και πληροφορίες για επίκαιρα ζητήματα που περιμένουν απάντηση. Το βασικότερο όμως είναι η στάση του Πατριαρχείου απέναντι στην εθνική πολιτική του ελληνικού κράτους στη Μακεδονία ή, διαφορετικά διατυπωμένο, ως πότε το Πατριαρχείο υπηρέτησε το οικουμενικό ιδεώδες και αντιστάθηκε στον εθνικισμό; Το αρχειακό υλικό που δημοσιεύεται στο βιβλίο επιβεβαιώνει την άποψη ότι το οικουμενικό ιδεώδες αποτελούσε βασικό άξονα της πολιτικής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έως τα τέλη του 19ου αιώνα, και ως εκ τούτου ερχόταν συνεχώς αντιμέτωπο με τον ελληνοκεντρικό προσανατολισμό του ελληνικού κράτους για μια κρατική ελληνική Εκκλησία. Τις διάφορες όψεις αυτού του ζητήματος φωτίζουν με πληρότητα οι επιλεγμένες πρωτογενείς πηγές αυτού του τόμου, οι οποίες αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των εθνικών αντιλήψεων και των κριτηρίων που χαρακτήριζαν τους υπεύθυνους φορείς της εκκλησιαστικής και εκπαιδευτικής πολιτικής στη Μακεδονία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, στο βαθμό που αποτυπώνουν ανάγλυφα για γενικές τάσεις, τις διαφορετικές ιδεολογίες για την πολιτική βούληση διαφορετικών κέντρων εξουσίας: της Υψηλής Πύλης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ελληνικού κράτους.

(2010) Εκπαίδευση και εθνικισμός στα Βαλκάνια, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2005) Οικοτροφεία και υποτροφίες στη Μακεδονία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2005) Ιστορική κουλτούρα και συνείδηση, Νοόγραμμα Εκδοτική

(1999) Τα σλαβικά εγχειρίδια ιστορίας της Βαλκανικής 1991-1993, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1994) Πηγές για την ιστορία της Μακεδονίας, Παρασκήνιο

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας