*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η λευκή φρουρά


Συγγραφή: · Michail Afanasjevic Bulgakov
Έκδοση: Ιούλιος 2017 από "Ερατώ"
Σελ.:544 Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Ρωσική λογοτεχνία "

Η ιστορία μας αρχίζει «το μεγάλο και φοβερό Έτος του Κυρίου μας», το 1918, στην Ουκρανία, που έχει πληγεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τυλίγεται στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο, μέσα σε μία απίστευτη κατάσταση βίας και χάους. Όπως η ιστορία μας εκτυλίσσεται, οι Γερμανοί αποσύρονται από την κατακτημένη Ουκρανία, και χορηγούν ένα καθεστώς αυτονομίας, στήνοντας ένα καθεστώς δικό τους, που άμεσα πρέπει να αντιμετωπίσει, τους Ουκρανούς εθνικιστές και τον κόκκινο στρατό των Μπολσεβίκων, που στο τέλος θα νικήσουν και θα μπορέσουν να επαναφέρουν την Ουκρανία στην ιστορική της θέση, ως τμήμα του ρωσικού έθνους.

Τη χρονιά αυτή ο νεαρός γιατρός Μπουλγκάκωφ επιστρέφει στο Κίεβο. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο συγγραφέας αφού εργάστηκε σε στρατιωτικό ιατρείο για τραυματίες, ως γιατρός στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κιέβου, το 1916 βρέθηκε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, αφού δήλωσε ακατάλληλος για να πολεμήσει. Είναι ενάντια σε αυτή την χαοτική κατάσταση και αυτό ακριβώς το επικό χρονικό επιχειρεί να περιγράψει στο έργο του

Στο κέντρο της επικής αυτής αφήγησης βρίσκεται η οικογένεια Τουρμπίν, η οποία μόλις έχει θάψει τη μητέρα τους και μέσα από την αφήγηση της ζωής των μελών της συγκροτείται σιγά σιγά μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών και κοινωνικών, και βασικά εμφύλιων συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία του 1918.

Ο Αλεξέι, ο μεγαλύτερος γιος, είναι ένας γιατρός που κατατάσσεται και καταφέρνει να κινητοποιήσει ένα σύνταγμα του εναντίον των εθνικιστικών, ακροδεξιών στατευμάτων του Πετλιούρα που αγωνίστηκε ανεπιτυχώς μέσα από την πρακτική των πογκρόμ, να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς τρόμου στην Ουκρανία. Η Γιελένα, η κόρη και πυρήνας της οικογένειας, παντρεύεται έναν αξιωματικό του καθεστώτος μαριονέτα των Γερμανών που κυβερνά την Ουκρανία από την πόλη του Κιέβου. Ο Νικολάι Τουρμπίν, ο νεότερος, εντάσσεται στον Λευκό Στρατό. Αυτά είναι τα τρία μέλη της οικογένειας Τουρμπίν που συγκροτούν τον πυρήνα της μυθιστορηματικής αφήγησης της ιστορίας μας.

Γεμάτος θυμό ο Μπουλγκάκωφ, μέσα από την αφήγησή του, δείχνει πως η επανάσταση έχει υπογράψει τη ζωή του, δείχνει τους κινδύνους της πραγματικής ζωής του Κιέβου, όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκδιωχθούν, να ληστευθούν, ή ακόμη και να σκοτωθούν. Μετά την κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, το Κίεβο γίνεται ένα καζάνι του πολέμου, τόπος φιλοξενίας συστοιχίας εξουσιών που μπερδεύουν ακόμα και τους ντόπιους: λευκοί, αντιμπολσεβίκοι, πατριώτες, οπαδοί του τσαρισμού και Ουκρανοί εθνικιστές. Παγιδευμένη στον κατακλυσμό της ιστορικής στιγμής, η οικογένεια Τουρμπίν, επιτομή μιας αξιότιμης οικογένειας με ρίζες στα βιβλία και τον πολιτισμό, αρχίζει να διακρίνει αυτό που πρόκειται να έρθει, την νομοτελειακή και ασύγκριτη ηθική και κοινωνική υπεροχή των ανθρώπων του βορρά, των μπολσεβίκων.

Το μυθιστόρημα το συνοδεύει ένα εξαιρετικό επίμετρο του Ρώσου θεωρητικού και κριτικού της λογοτεχνίας Ίγκαρ Μπέλζα, που φωτίζει και εξηγεί πολλές κρυφές πλευρές της Λευκής Φρουράς και του συγγραφέα.

(2016) Η Λευκή φρουρά, Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός

(2015) Σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού, Ποικίλη Στοά

(2015) Καρδιά σκύλου, Αντίποδες

(2011) Μορφίνη, Ηρόδοτος

(2009) Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα, Γράμματα

(2008) Τα μοιραία αυγά, Αρμός

(2007) Θεατρικό μυθιστόρημα, Ροές

(2005) Ανθολογία ρωσικού διηγήματος του μεσοπολέμου, Πλέθρον

(1998) Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1997) Λευκή φρουρά, Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός

(1996) Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1991) Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα, Θεμέλιο

(1991) Η καρδιά ενός σκύλου, Στοχαστής

(1990) Διαβολιάδα, Πλέθρον

(1977) Η ερυθρά νήσος, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας