*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η αποθέωση του πραγματικού

Αφιέρωση, αντι-Πλάτων, οι τάφοι της Ραβέννας


Συγγραφή: · Yves Bonnefoy
Μετάφραση: · Χριστόφορος Λιοντάκης
Επιμέλεια: ·Βάσω Κυριαζάκου
Εισήγηση: · Χριστόφορος Λιοντάκης
Έκδοση: Ιούνιος 2014 από "Γαβριηλίδης"
Σελ.:88 (21x14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-576-154-7


Θέμα: "Γαλλική ποίηση"

ΑΝΤΙ-ΠΛΑΤΩΝ
ΙΙΙ

Τι νόημα να δώσεις σε τούτο: ένας άντρας φτιάχνει από κερί και χρώματα το ομοίωμα μιας γυναίκας, το κάνει όσο γίνεται πιο πιστό, το υποχρεώνει να ζήσει, του δίνει μ' έναν σοφό φωτισμό τον ίδιο δισταγμό στην αρχή της κίνησης που εκφράζει και το χαμόγελο.

Έπειτα οπλίζεται μ' ένα δαδί, παραδίδει το ομοίωμα στον οίστρο της φλόγας, παρακολουθεί την παραμόρφωση, το σπαραγμό της σάρκας, προβάλλει στη στιγμή χίλιες δυνατές μορφές, φωτίζεται με χίλια τέρατα, νιώθοντας σαν μαχαίρι αυτή την πένθιμη διαλεκτική όπου το άγαλμα του αίματος ξαναγεννιέται και διαλύεται μέσα στο πάθος του κεριού και των χρωμάτων!
Ολόκληρο το έργο του Μπονφουά ξεκινά και καταλήγει στην πραγματικότητα, στον αισθητό κόσμο: στη γη, στο γυμνό χώμα, στο νερό, στην πέτρα, στην κατοικία, στα βήματα μέσα στη νύχτα, στο κλαδί ενός δέντρου, στο άδειο σπίτι. Καταφάσκει στην παρουσία, την αναντίρρητη παρουσία που υπάρχει στη φευγαλέα αίσθηση, στο άπιαστο, στον κυματισμό, στη διακόσμηση των τάφων, και αρνείται σθεναρά το αμετάβλητο, το αιώνιο («αιωνιότητα, σε μισώ»), τις τέλειες Ιδέες («η ατέλεια είναι η κορυφή») κι απορρίπτει τελικά την πλατωνική θεωρία των Ιδεών.
«Τούτο το γέλιο που αίμα το σκεπάζει, σας το λέω, έμποροι του αιωνίου, πρόσωπα συμμετρικά, χωρίς βλέμμα, βαραίνει στο νου του ανθρώπου περισσότερο από τις τέλειες Ιδέες, που ξέρουν μόνο να ξεθωριάζουν στα χείλη του...» (Αντι-Πλάτων)
Ασκεί σφοδρή πολεμική στην έννοια και την εννοιοκρατούμενη σκέψη, καθώς πιστεύει ότι κρύβει μέσα της το ψέμα, χαρακτηρίζοντάς τη «σύννεφο που μας καταπλακώνει και μας κρύβει το πραγματικό».
Στην ποίηση του Μπονφουά είναι διάχυτη η συνύπαρξη των εναντίων με προεξάρχουσα τη σύζευξη του υλισμού με την υπερβατικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποίηση είναι ένας αδιάκοπος αγώνας ανάμεσα στην ύπαρξη και την ουσία, στη μορφή και τη μη μορφή. Και αυτή η αντίφαση είναι το πεπρωμένο του πραγματικού.
Στους Τάφους της Ραβέννας, με αφορμή τα ταφικά μνημεία της ομώνυμης πόλης, μελετά πάνω από όλα το θάνατο. Πρόκειται νια μια ποιητική και φιλοσοφική πραγματεία για το θάνατο αλλά και την αθανασία, την παρουσία, τον οικείο τόπο. Στο δοκίμιο αυτό υπάρχουν όλα τα στοιχεία της ποιητικής του Μπονφουά.
Η ποίηση, όπως δηλώνει ο ίδιος, αντί να καταφεύγει στη χίμαιρα, θα πρέπει να είναι μύηση στην πραγματικότητα, μια καθαρή ποιητική πράξη.
Οι παραπάνω αποσπασματικές παρατηρήσεις δεν προσφέρουν, βέβαια, μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα της ποίησης του Μπονφουά. Ελπίζω ωστόσο να αποτελέσουν το έναυσμα για ν' ανακαλύψουν οι αναγνώστες το ποιητικό έργο ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους ποιητές της εποχής μας. [...]

(2014) Ποιήματα, Περισπωμένη

(2014) Ποιήματα, Περισπωμένη

(2013) Ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης, Άγρα

(2009) Ανθολογία γαλλικής ποίησης, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2008) Paris Peinture, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

(2007) Στη μοναξιά του Παρισιού, Έψιλον

(2005) Η παρουσία και η εικόνα, Πόλις

(2003) Εκ του γαλλικού, Μελάνι

(1987) Ρεμπώ, Θεμέλιο

(1985) Ποιήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1984) Χτες βασίλευε η ερημιά. Αντι-Πλάτων. Αφοσίωση, Ύψιλον

(1981) Πέρασμα και ακινησία της ροής, Ύψιλον

(1981) Οι τάφοι της Ραβέννας, Γνώση

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας