*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Οι ληστές

(Οι αναρχικοί)

"Die Räuber" (Πρωτότυπος τίτλος στα γερμανικά)

Συγγραφή: · Friedrich von Schiller
Μετάφραση: ·Παναγιώτης Σκούφης
Επιμέλεια: ·Παναγιώτης Σκούφης
Έκδοση: Φεβρουάριος 2015 από "Δωδώνη"
Σελ.:212 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-558-163-3


Θέμα: "Γερμανικά θεατρικά έργα "

«Θα δημιουργήσουμε ένα βιβλίο που θα κάνει τον δήμιο να το κάψει ολόκληρο», λέει o συγγραφέας στους φίλους του, όταν τους διαβάζει αποσπάσματα. Κανένας όμως δεν προτίθεται να το εκδώσει και έτσι το εκδίδει μόνος του – ανώνυμα - με δανεικά λεφτά και το διαφημίζει ως εξής:
«Εμφανίζεται ένας νέος άντρας στη σκηνή και με το πρώτο βήμα του καταποντίζει καραβάνια ολόκληρα από θεατρικούς συγγραφείς. Και μη μου πείτε πως δεν θ’αφήσει εποχή στα εθνικά μας θέατρα! Αρκεί μονάχα να πω ότι οι ειδικοί στο πεδίο αυτό τσακώνονται για το ποιος θα το πρωτοεκδώσει, για το ποιος θα το ανεβάσει πρώτος…» ( Νεανική έπαρση – είναι μόνον είκοσι ετών – αυτοσαρκασμός, ή επιθυμία να δει τους ήρωές του να ενσαρκώνονται στη σκηνή;)
Στέλνει, στη συνέχεια, 7 αντίτυπα στον εκδότη Σβαν, στο Μανχάιμ κι εκείνος του απαντά: « Το έργο περιέχει σκηνές που, εγώ ως εκδότης θεωρώ ανάρμοστο να τις πουλάω σ’ ένα έντιμο και ευπρεπές κοινό» ( αυτό το έντιμο και ευπρεπές κοινό εναντίον του οποίου, στρέφει τους κεραυνούς του, με νεανικό πάθος ο συγγραφέας) και τον συμβουλεύει να καθαρίσει το έργο από τις βρομιές του, εφόσον πρόκειται να παρασταθεί στο θέατρο.
Ο συγγραφέας, παρά τις διαφωνίες του (« …θα καταντήσει, αν συνεχίζω να το αλλάζω, ένα απωθητικό κατασκεύασμα όλο λάθη, ένα κοράκι με παγωνιού φτερά»), κάνει τις διαγραφές και τις διορθώσεις του και το έργο ανεβαίνει, τον Ιανουάριο του 1782, με το όνομά του, αυτή τη φορά, στο πρόγραμμα: Φρήντριχ Σίλλερ.
« Όταν έπεσε η αυλαία, άγνωστοι μεταξύ τους έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου με λυγμούς, γυναίκες παραπατούσαν προς την έξοδο, έτοιμες να λιποθυμήσουν», γράφουν οι εφημερίδες της εποχής. Το βιβλίο δεν πέφτει στην πυρά αλλά ο Μονάρχης Δούκας Κάρολος Ευγένιος, τον τιμωρεί με φυλάκιση. Επιπλέον, του απαγορεύει να γράφει οτιδήποτε.
Το έργο όμως έχει πάρει ήδη τον δρόμο του και γνωρίζει παντού τεράστια επιτυχία.
« Η διαφθορά ξετυλίγει εδώ όλο της τον μηχανισμό», γράφει στον πρόλογό του. «Προσπάθησα να κατασκευάσω ένα χαρακτηριστικό ζωντανό ομοίωμα ενός τέτοιου είδους παλιανθρώπου, να δείξω ολόκληρο τον μηχανισμό της διαφθοράς του και να εξετάσω τη δύναμή του, με γνώμονα την αλήθεια (απόσπασμα) .
Το έργο κυκλοφορεί, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα. Στην παρούσα μετάφραση, από τα γερμανικά, παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, το 1983.

(2017) Ωδή στη Χαρά, Περισπωμένη

(2015) Φρήντριχ Σίλλερ, Στιγμή

(2014) Τι είναι διαφωτισμός, Κριτική

(2014) Οι ληστές, Νεφέλη

(2014) Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή , Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός

(2009) Κλασικοί γερμανοί ποιητές, Λεξίτυπον

(2008) Δον Κάρλος, Επικαιρότητα

(2007) Για την αισθητική παιδεία του ανθρώπου, Οδυσσέας

(2006) Τα φαντάσματα, Το Ποντίκι

(2005) Δημήτριος ή Ο ματωμένος γάμος στη Μόσχα, Μαΐστρος

(2005) Καλλίας ή περί του κάλλους, Πόλις

(2005) Μπαλλάντες και άλλα ποιήματα, Διώνη

(2005) Περί αφελούς και συναισθηματικής ποιήσεως, Στιγμή

(2004) Γουλιέλμος Τέλος, Ερευνητές

(2001) Αλληλογραφία, Κριτική

(2001) Μαρία Στούαρτ, Επικαιρότητα

(1991) Έρωτας και ραδιουργία, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας