*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Αιγιοπελαγίτικα γλωσσοϊστορικά μελετήματα

Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Εύβοια, Κρήτη


Συγγραφή: · Μιχάλης Ε. Σκανδαλίδης
Έκδοση: Ιανουάριος 2013 από "Εκδόσεις Βερέττας"
Σελ.:520 (29χ21), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-6712-85-0


Θέμα: "Ελληνική γλώσσα - Διάλεκτοι " "Τοπωνύμια"

Μια εκπληκτική συλλογή κειμένων για όσους μελετούν την ιστορία και τα γλωσσικά ιδιώματα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους. Η εξέλιξη της γλώσσας και της ιστορίας στο Αιγαίο Πέλαγος αποτέλεσαν το αντικείμενο πολυετών ερευνών του Μιχάλη Σκανδαλίδη. Τώρα, ένα μεγάλο τόμο, σε διαστάσεις Α4, έχουν συγκεντρωθεί λεπτομερείς γλωσσοϊστορικές μελέτες για τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Εύβοια, την Κρήτη και την Κύπρο.

Ο τόμος μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει εξαιρετικά πρωτότυπες μελέτες όπως Αλάσαρνα: Κέντρο του αρχαίου δήμου των Αλασαρνιτών της Κω, Ετυμολογικές προσεγγίσεις σε μερικά τοπωνύμια της Καρδάμαινας, Αχούσα: ένα δυσετυμολόγητο τοπωνύμιο της Δωδεκανήσου, Ιωνισμοί στο αρχαίο Κωακό ονομαστικό, Αρχαιόθετα και βυζαντινά τοπωνύμια στο Πυλί της Κω, Βυζαντινές και μεσαιωνικές τοπωνυμικές παρουσίες στην Κω, Λεξιλογικοί ιδιωματικοί αρχαϊσμοί στα δημοτικά τραγούδια της Κω, Ο Κώϊος πτελεατικός οίνος: ένας σημασιολογικός προβληματισμός, Γύρω από τα ονοματικά των Λειψών , Ετυμολογικές νησωνυμικές αναζητήσεις στην Επαρχία Καλύμνου, Κοινά διαλεκτικά Καλύμνου – Κω, Αστυπάλαια: προσεγγίσεις γύρω από την ονοματοθεσία του νησιού, Οικογενειακά ονόματα της Νισύρου, Το πολύνησο της Νισύρου: Γεωγραφική, ιστορική και ονοματολογική προσέγγιση, Ιστορικές και άλλες ειδήσεις για την Τήλο από τη μελέτη των τοπωνυμίων της, Χαλκήτικα οικογενειακά ονόματα και παρατσούκλια από αρχαία ή βυζαντινή επίδραση, Συμβολή στα ονοματολογικά Χάλκης Δωδεκανήσου, Πρώτη προσέγγιση στους Κώδικες του 19ου αιώνα της Χάλκης, Διορθωτικά και συμπληρωματικά στα τοπωνυμικά και ονοματικά της Χάλκης, Ο Ρόδιος λαογράφος Αναστάσιος Βρόντης, Η πειρατεία στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους, Παράλληλοι διαλεκτικοί αρχαϊσμοί στα γλωσσικά ιδιώματα Καρπάθου και Κω, Το αρσενικό και θηλυκό άρθρο ‘ε’ στο Καστελλόριζο: ένα μονομάρτυρο γλωσσικό φαινόμενο στα ιδιώματα της Δωδεκανήσου, Η ελληνικότητα των βραχονησίδων του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους και η εθνική τους σημασία, Φαρμακονήσι: Φαρμάκω ή Φάρμακος ή Φαρμακούσα: Μια νησίδα του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους, Αλιμ(ν)ιά: Ένα μεγαλονήσι του Δωδεκανησιακού Νησιωτικού Μικρόκοσμου, Καλόλιμνος-Λιμνιά (Ίμια), Το Γυαλί της Νισύρου: Ιστορική αναδρομή. Νέα στοιχεία ονοματολογικής προσέγγισης, Συμβολή στη μελέτη των ονομάτων των νησίδων και βραχονησίδων της Δωδεκανήσου, Αιγαίο-Δωδεκάνησος κατά τις αρχαίες και μεσαιωνικές πηγές και η Ελληνικότητα της Δωδεκανησιακής μικρονησίας, Η πατριδογνωσία των βραχονησίδων του Αιγαίου, Ονοματολογικός περίπλους της Εύβοιας κατά τις αρχαίες και νεότερες Πηγές, Ονοματολογική περιήγηση στον νησιωτικό μικρόκοσμο των Κυκλάδων, Πρώτη προσέγγιση στη γλωσσική σχέση Σίφνου-Δωδεκανήσου, Κατάπολα Αμοργού, Αμοργινά επώνυμα ενετικής αρχής , Νησωνυμικός περίπλους Κρήτης, Κοινά λεξιλογικά στοιχεία της κυπριακής διαλέκτου στα ιδιώματα των Δωδεκανήσων, Η Ιατρική Σχολή της Κω στα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα κ. ά. μαζί με τρεις πίνακες/ευρετήρια για την εύκολη αναζήτηση προσώπων, πραγμάτων και λέξεων, ελληνικών και ξένων.

Ένα ανεκτίμητο σύγγραμμα για όσους μελετούν την ιστορία και τα γλωσσικά ιδιώματα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας