*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Permaculture (συνεχής καλλιέργεια) με λίγα λόγια

"Permaculture in a Nutshell" (Πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά)

Συγγραφή: · Patrick Whitefield
Μετάφραση: · Θανάσης Βέμπος
Έκδοση: Δεκέμβριος 2010 από "Λευκό Κυπαρίσσι"
Σελ.:84 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-99660-0-4


Θέμα: "Οικολογία " "Περιβάλλον - Προστασία" "Γεωργία" "Φύση - Φιλοσοφία και θεωρία"

Η Permaculture στα ελληνικά λέγεται μόνιμη καλλιέργεια, συνεχής καλλιέργεια περμακουλτούρα μέχρι και αειφόρος καλλιέργεια. Είναι μια δημιουργική προσέγγιση σε τρόπους ζωής που προσφέρουν αφθονία και εκπλήρωση. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ζουν στεκόμενοι υποστηρικτικά προς τη Γη και με ευγένεια. Είναι μια οικολογική προσέγγιση στην κάλυψη των αναγκών μας, συμπεριλαμβανομένης της τροφής, της στέγασης και των κοινωνικών δομών. Βασίζεται στη συνεργασία με τη φύση, την φροντίδα για τη Γη και τους ανθρώπους της.

τι είναι:

Μία πρακτική φιλοσοφία, που μας παρέχει βιώσιμα, υποστηρικτικά μοντέλα καλλιέργειας, ανάπτυξης και διατροφής, τόσο σε αγροτικά όσο και σε αστικά περιβάλλοντα, με την παρατήρηση και τη μίμηση της Φύσης, επιτρέποντάς μας σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής, να γίνουμε δημιουργοί αειφόρων οικοσυστημάτων με τον ίδιο τρόπο που σε μεγάλη ή μικρή κλίμακα το κάνει η Φύση εκατομμύρια χρόνια.

"Στην καρδιά της Permaculture (Συνεχής Καλλιέργεια) υπάρχει η θεμελιώδης επιθυμία να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό και δρώντας με αυτόν τον τρόπο, να γινόμαστε μέρος της λύσης αντί μέρος του ίδιου του προβλήματος.

Μια αίσθηση ηθικής:

Φροντίδα για τη Γη

Η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη Γη

Η Γη είναι ένας ζωντανός, ενιαίος οργανισμός και είμαστε μέρος της όπως τα ζώα. Εγώ βλέπω τη γη ως ένα σώμα. Όταν τη σκάβουμε, προξενούμε πληγή. Όταν την πατάμε και συμπιέζουμε το χώμα, τότε σκοτώνουμε μικροοργανισμούς που βοηθάνε τη γονιμότητα του εδάφους. Όλα τα ζωντανά και μη ζωντανά έχουν εγγενή αξία, όλα είναι σημαντικά. πχ Ένα δέντρο έχει αξία ακόμη και αν δεν έχει εμπορική αξία για τον άνθρωπο. Αυτό το δέντρο είναι ζωντανό έχει ρόλο στη φύση: ανακυκλώνει απόβλητα, παράγει οξυγόνο, απομονώνει το διοξείδιο του άνθρακα, στεγάζει τα ζώα, οικοδομεί το έδαφος, ξανά και ξανά. Συνεχής Καλλιέργεια (Permaculture) δεν σημαίνει να μετατρέψουμε όλο τον κόσμο σε ένα παραγωγικό, βρώσιμο οικοσύστημα. Κάθε άλλο! Υιοθετώντας την "περμακουλτούρα", μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της γης σε τέτοιο βαθμό που να χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη καλλιεργήσιμη έκταση, αφήνοντας έτσι περισσότερο χώρο στην "άγρια" Φύση.

Φροντίδα για τον άνθρωπο

Η φροντίδα για τον άνθρωπο είναι εξίσου σημαντική με την φροντίδα για τη γη. Αν δεν προσέξουμε τους εαυτούς μας, πως θα είμαστε σε θέση να προσέξουμε τη γη;
Αυτό μπορεί να σημαίνει τα πάντα - από το να διδάξουμε τον εαυτό μας από την αρχή την τέχνη του να επικοινωνεί και να ακούει, μέχρι το να σχεδιάσουμε εκ νέου πόλεις που να επιτρέπουν την κάλυψη των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών.

Δίκαιος Μερισμός

Ο δίκαιος μερισμός είναι να αποδεχτούμε ότι η Γη έχει όρια. Δεν έχει άπειρο μέγεθος, συνεπώς και η όρεξή μας δεν μπορεί να είναι άπειρη. Το να ανακυκλώνουμε ή να αγοράζουμε "περιβαλλοντικά φιλικά" προϊόντα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δραστική μείωση της κατανάλωσης, οπότε βάζουμε όρια στη κατανάλωση και μοιραζόμαστε δίκαια το πλεόνασμα με τους ανθρώπους και τη γη".


Απευθύνεται κύρια σε εκείνους που "πήρανε τα βουνά" δημιουργούντας οικοοινότητες, οικοχωριά και ανοικτής δαιβίωσης κοινότητες. Απευθύνεται, σε όσους στην ύπαιθρο επιστρέφουν και επιβίωση αναζητούν, μέσα στην πολλαπλή κρίση μαι και στον νέο αγρότη που τη Γης του διαφεντεύει. Με λύσεις, που η ίδια η Φύση μας διδάσκει και που πολλά από τα μοντέλα μιας βιομηχανικής Γεωργίαςμ θέτει οριστικά στην άκρη!

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας