*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Σωκράτης - Πλάτωνας - Έγελος. Η κριτική των απόψεών τους στο έργο του Νίτσε


Συγγραφή: · Σπύρος Κυβέλος
Έκδοση: Ιούνιος 2012 από "Αιγόκερως"
Σελ.:63 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-322-439-1


Θέμα: "Φιλοσοφία, Νεότερη" "Πλατωνική φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική" "Φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική" "Nietzsche, Friedrich Wilhelm, 1844-1900"

"Μήπως, αναρωτιόταν ο Σωκράτης.... μήπως υπάρχει μια σφαίρα σοφίας απ' όπου έχει απελαθεί κάθε ειδήμονας της λογικής; Μήπως είναι η τέχνη ένα αναγκαίο συνακόλουθο και συμπλήρωμα της επιστήμης;"

Ο Σωκράτης, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι ο εκπρόσωπος της οπτιμιστικής γνώσης. Αυτή είναι όμως η αιτία, σύμφωνα με τον Νίτσε, που γεννά την τραγική παραίτηση. Συνέπεια αυτής όμως είναι η ανάγκη δημιουργίας τέχνης. Εδώ πρέπει να εντοπίσουμε και την αντιθετική λειτουργία της οπτιμιστικής γνώσης, αφού όταν η δίψα γι' αυτήν είναι σε κατώτερο επίπεδο, αποτελεί εχθρό της τέχνης. Για τον Γερμανό φιλόσοφο, "η λαμπρότερη εναντίωση στην τραγική κοσμοαντίληψη είναι η επιστήμη που είναι κατά βάθος οπτιμιστική, με τον πρόγονό της τον Σωκράτη επικεφαλής". Η επιστήμη λοιπόν, όπως διαμορφώθηκε από τις θεωρίες του Σωκράτη, αποτέλεσε έναν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την τέχνη - αλλά παράλληλα, μέσω της τραγικής παραίτησης, παράγοντα εξέλιξής της.


Σωκράτης.
Πλάτωνας.
Έγελος.
Νίτσε εναντίον όλων.
Ως αντίπαλο δέος.
Ποιος ερμηνεύει ορθά την ουσία του κόσμου;
Υπάρχει απάντηση;
Ή μήπως χάνεται στην αιωνιότητα της φιλοσοφικής αυτής διαπάλης...

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας