*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η μουσική, τα τραγούδια και οι χοροί της Ικαρίας

Φεστιβάλ Ικαρίας: Μουσικολογικό συνέδριο: Ικαρία, 30-31 Αυγούστου, 1 Σεπτεμβρίου 2002


Συγγραφή: · Θεμιστοκλής Φ. Σπέης · Δημήτρης Γ. Θέμελης · Αθηνά Κατσανεβάκη ·Γιώργος Χ. Λυκέσας · Rudolf M. Brandl · Αναστάσιος Χαψούλας · Μάρκος Φ. Δραγούμης · Μιχάλης Πατσέας (Συλλογικό έργο)
Επιμέλεια: · Θεμιστοκλής Φ. Σπέης
Έκδοση: 2003 από "Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ."
Σελ.:135 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7554-34-5


Θέμα: "Μουσική, Ελληνική" "Παρτιτούρες" "Χορός"

[...] Ο Καριώτικος χορός / μουσική του με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του είναι ο κατ' εξοχήν χορός της Ικαρίας, χορεύεται ομαδικά και η αρχή του (δηλαδή πότε πρώτο-χορεύτηκε) είναι απροσδιόριστη. [Πότε ακριβώς ήτανε αυτή η αρχή, πώς ξεκίνησε, τον φέρανε επισκέπτες σε κάποια αρχική του μορφή, δηλαδή καμία σούστα από την Κρήτη ή κανένα είδος συρτού από τα γύρω νησιά, οι ντόπιοι ναυτικοί, ή γεννήθηκε επιτόπου (παιδί της τσαμπούνας είναι άγνωστο)].

Για μένα προσωπικά που έχω ζήσει όλη μου τη ζωή έξω από την Ελλάδα, και θα έλεγα το ίδιο για όλους τους ξενιτεμένους Καριώτες, ο Καριώτικος χορός ήτανε πάντα η αποκορύφωση όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων, είτε αυτοί ήτανε γάμοι, ονομαστικές εορτές ή και άλλες εκδηλώσεις πιο γενικού χαρακτήρα. Χορεύοντας Καριώτικο χορό βρισκόμαστε ξανά στο νησί μας με τους συγγενείς και τους παιδικούς μας φίλους. Εμείς στο Φ.Ι. που είμαστε πρώτα απ' όλα μια πολιτιστική / μορφωτική οργάνωση μας ενδιαφέρει ο χορός αυτός με τις χαρακτηριστικές μελωδίες και τις πολλές μελωδικές παραλλαγές του όχι μόνο να μη χαθεί, αλλά και οι αλλαγές που αναπόφευκτα έρχονται να τον εμπλουτίσουν μελωδικά χωρίς να αλλάξουν τη βασική μορφολογία / δομή του. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Εσείς που γνωρίζεται την ιστορία και εξέλιξη της Δημοτικής μας Μουσικής τι μπορείτε να μας πείτε γύρω από αυτό το θέμα. Σήμερα παρατηρείτε μια "κωδικοποίηση" ή "τυποποίηση" του Καριώτικου χορού, και εδώ μιλάω πιο πολύ για το πώς χορεύεται και πιο λίγο για τη συνοδεύουσα μουσική. Ευτυχώς μερικοί από τους λίγους εναπομείναντες λαϊκούς μουσικούς εξακολουθούν να αυτοσχεδιάζουν πάνω στις διαχρονικές βασικές μελωδίες της μουσικής του. Μήπως θα πρέπει να γίνει μια πιο συστηματική ηχογράφηση όλων των τοπικών παραλλαγών - και τις παραλλαγές των διαφόρων οργανοπαιχτών - και μετά να γίνει η καταγραφή της μουσικής από μουσικολόγους σαν και σας, ώστε η μουσική του Καριώτικου να μαθαίνεται πιο εύκολα, προπαντός από τους μαθητές των ωδείων; [...]

Θεμιστοκλής Φ. Σπέης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας