*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ιδιότητα του πολίτη

Πολιτικός λόγος, ιστορία και κανόνες σε συγκριτικές προοπτικές


Συγγραφή: · Sara Wallace Goodman · Maarten Peter Vink · Gerard - René de Groot · Χρήστος Παπαστυλιανός · Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης · Δημήτρης Κ. Χριστόπουλος · Ανδρέας Χ. Τάκης · Patricia Jerónimo · Λάμπρος Μπαλτσιώτης · Δημήτρης Δημούλης · Soraya Lunardi · Σταύρος Κωνσταντακόπουλος · Κύρκος Δοξιάδης · Αθηνά Αθανασίου · Μάρω Παντελίδου - Μαλούτα · Γεράσιμος Κουζέλης (Συλλογικό έργο)
Επιμέλεια: · Γεράσιμος Κουζέλης · Δημήτρης Κ. Χριστόπουλος
Έκδοση: Νοέμβριος 2012 από "Εκδόσεις Πατάκη"
Σελ.:284 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-16-4537-3


Θέμα: "Πολιτικές επιστήμες"

Η ιδιότητα του πολίτη μπήκε εσχάτως με πανηγυρικό τρόπο στην ελληνική πολιτική και ακαδημαϊκή ημερήσια διάταξη, ως ζήτημα ιθαγένειας. Η νομοθετική μεταρρύθμιση του 2010 σηματοδότησε έναν στρατηγικό επαναπροσανατολισμό του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη νομοθετική αλλαγή στην Ελλάδα, εδώ και αρκετό καιρό, η μελέτη της ιδιότητας του πολίτη έχει αναδειχθεί ως μια διαρκής πολιτική και ερευνητική πρόκληση στην Ευρώπη. Μια διεπιστημονική προσέγγιση της ιδιότητας του πολίτη στη βάση διαφορετικών ιστορικών εμπειριών πολιτικής συμμετοχής και αποκλεισμού σε συνδυασμό με την ανάδειξη της σύγχρονης προβληματικής της ιθαγένειας ως στοιχείου ενσωμάτωσης των μεταναστών αποτέλεσαν τη θεματική του διεθνούς συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα στις 15-16 Οκτωβρίου 2010. Στον τόμο αυτόν περιλαμβάνονται επεξεργασμένα τα πρακτικά των περισσοτέρων εισηγήσεων του συνεδρίου εκείνου και μερικά άλλα κείμενα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Το πρώτο μέρος, Η ιδιότητα του πολίτη στην Ευρώπη: κτήση και απώλεια, φιλοδοξεί να εισαγάγει τον αναγνώστη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή προβληματική με διττό τρόπο. Πρώτον, διά της συγκριτικής παρουσίασης των πρακτικών κτήσης και απώλειας ιθαγένειας σύμφωνα με τις εθνικές νομοθετικές παραδόσεις και διοικητικές πρακτικές των κρατών-μελών και δεύτερον, διά της αναφοράς στην καθεαυτού ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως επικουρικής ιδιότητας δίπλα στις υπηκοότητες των κρατών-μελών. Το δεύτερο μέρος, Ιστορία και συγκυρία της ελληνικής ιδιότητας του πολίτη, εστιάζει στα καθ' ημάς. Η κατανόηση της σύγχρονης συγκυρίας της ιδιότητας του πολίτη στην Ελλάδα προϋποθέτει τη γείωση στο παρελθόν και την εμβάθυνση στην ιστορική κληρονομιά. Τα κείμενα του τρίτου μέρους, Συγκριτικές προσεγγίσεις, εξετάζουν συγκριτικά τις πολιτικές διαστάσεις των μηχανισμών απόδοσης και στέρησης ιθαγένειας. Το τέταρτο μέρος, Η ιδιότητα του πολίτη μεταξύ δικαιωμάτων και αποκλεισμών, αναφέρεται στον λόγο που ορίζει την ιδιότητα του πολίτη και τους λόγους που αξιοποιούν ή αναπαράγουν τον ορισμό αυτό, εγκαθιστώντας και νομιμοποιώντας κοινωνικές διακρίσεις.

(2017) Η ζωγραφική του Μανέ , Νήσος

(2015) Το όνειρο, Νήσος

(2012) Ριζοσπαστική πολιτική και νομική φιλοσοφία, Νήσος

(2012) Η δημοκρατία της Βαϊμάρης και οι σημερινές , Νήσος

(2012) Λόγος και νόηση, Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου

(2012) Η φιλοσοφία της νέας μουσικής, Νήσος

(2009) Θεωρίες της γλώσσας. Θεωρίες της μάθησης, Νήσος

(2008) Θεωρία, αξίες και κριτική, Πόλις

(2007) Η υπεράσπιση του άρθρου 16 και η ακαδημαϊκή αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, Νήσος

(2006) Φιλική κοινωνία ή κοινωνία χρηστών;, Κριτική

(2006) Φως - εικόνα - πραγματικότητα, Νήσος

(2005) Ενάντια στα φαινόμενα, Νήσος

(2005) Διδακτική εμπειρία και παιδαγωγική θεωρία, Νήσος

(2005) Γνώση χρήσης και νέες τεχνολογίες, Νήσος

(2003) Κριτική θεωρία, Νήσος

(2003) Περί αυτοκτονίας, Νήσος

(2001) Γραφή και ανάγνωση, Νήσος

(1999) Η μετάδοση της γνώσης στην αρχαιότητα, Νήσος

(1997) Τι είν' η πατρίδα μας;, Αλεξάνδρεια

(1997) Επιστημολογία, Νήσος

(1996) Αυθεντία και οικογένεια, Νήσος

(1996) Περί κατασκευής, Νήσος

(1996) Επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών, Νήσος

(1994) Πειθαρχία και γνώση, Νήσος

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας