*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Το λευκαρίτικο κέντημα

Ιστορική εξέλιξη, σχέδια, τεχνική


Συγγραφή: ·Ανδρούλα Χατζηγιασεμή
Έκδοση: 1987 από "Εκδόσεις Επιφανίου"
Σελ.:207 (28χ21), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 9963-7643-0-4


Θέμα: "Κέντημα"

Το λευκαρίτικο είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η κεντητική τέχνη και η λαϊκή παράδοση στην Κύπρο.

Είναι κέντημα μεγάλης αξίας, που κατοπτρίζει το δυναμισμό, την ευαισθησία και την παρατηρητικότητα της Κύπριας γυναίκας. Τα επιδέξια χέρια της κεντήτριας καταφέρνουν να δημιουργούν πάνω στο ύφασμα σχέδια τέλεια και καλλιτεχνικά δοσμένα, που ούτε και το χέρι του πιο επιδέξιου σχεδιαστή δε θα μπορούσε να αποδώσει με τόση λεπτομέρεια, χάρη, ρυθμό και αρμονία.

Όλα τα σχέδια του λευκαρίτικου κεντήματος είναι εμπνευσμένα από τη φύση και το περιβάλλον και περνούν ιδιαίτερη μορφή με το συνδυασμό των βελονιών. Μέσα από τη μελέτη αυτή γίνονται γνωστές όλες οι ονομασίες των σχεδίων και των βελονιών που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας. Με την παράθεση και επεξήγηση όλων των βελονιών του λευκαρίτικου, που αναλύονται με λεπτομέρεια, δίνεται όλη η τεχνική του κεντήματος.

Δυστυχώς πολλά από τα παλιά σχέδια δε συνεχίζουν να γίνονται, λόγω της δυσκολίας στην εκτέλεση και του χρόνου που απαιτεί η κατασκευή τους, με κίνδυνο να εξαφανιστεί εξολοκλήρου η τεχνική του παραδοσιακού λευκαρίτικου κεντήματος.

Φιλοδοξία μας δεν είναι να δημιουργήσουμε τέλειες κεντήτριες, αλλά να δώσουμε απλά τον πλούτο της παράδοσης που κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά, και να συμβάλουμε στη συνέχιση της.

(εισαγωγή του βιβλίου)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας