*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Συναντήσεις: Σεφέρης - Νίτσε - Χάιντεγκερ


Συγγραφή: · Δημήτρης Βλάχος
Έκδοση: Φεβρουάριος 2010 από "Σπανίδης"
Σελ.:168 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-6653-37-4


Θέμα: "Νεοελληνική ποίηση - Ερμηνεία και κριτική" "Φιλοσοφία και λογοτεχνία" "Ποίηση - Φιλοσοφία και θεωρία"

Με την ποίηση μαθαίνουμε να θαυμάζουμε. Με τη φιλοσοφία μαθαίνουμε να ρωτάμε. Φιλοσοφία και ποίηση μας μαθαίνουν την τέχνη να λογαριάζουμε τη ζωή μας, θαυμάζοντας και ρωτώντας με ασυνήθιστο τρόπο, ακόμη και για πράγματα που τα θεωρούμε συνηθισμένα. Στους τόπους όπου η στοχαστική ποίηση του Γιώργου Σεφέρη συναντά τον ποιητικό στοχασμό του Φρίντριχ Νίτσε και του Μάρτιν Χάιντεγκερ αναφέρονται τα δύο δοκίμια αυτού του βιβλίου, εμπλουτισμένα με βιβλιογραφικές αναφορές για παραπέρα μελέτη και πλαισιωμένα από το φιλοσοφικό δοκίμιο του Παναγιώτη Δόικου, επίκουρου καθηγητή φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. Το αντί προλόγου αυτό δοκίμιο του Παναγιώτη Δόικου - πρώτο στη σειρά - με τίτλο "Η οπτική αγωνία του σώματος" μας εισάγει στην προβληματική της έντασης που βιώνει το σώμα στην αναμέτρησή του με τις μορφές του μηδενός και του απείρου, παρακολουθώντας και τις προοπτικές αυτής της αναμέτρησης. Πρόκειται για μια αγωνιώδη αναμέτρηση που βολιδοσκοπείται στη συνέχεια από τα δύο δοκίμια του Δημήτρη Βλάχου. Στο πρώτο από αυτά που φέρει τον τίτλο "Όταν η φιλοσοφία συναντά την ποίηση: το σώμα και ο μύθος στο έργο του Φρίντριχ Νίτσε και του Γιώργου Σεφέρη" αποκαλύπτονται οι εκλεκτικές συγγένειες στο έργο του Νίτσε και του Σεφέρη. Το σώμα, η τραγική αίσθηση της ιστορίας, η σχέση έντασης μεταξύ απολλώνιου και διονυσιακού στοιχείου, η ελληνικότητα, ο μύθος (ποίηση) και ο λόγος (φιλοσοφία) εντός του ορίζοντα κατανόησης μιας αισθητικής μεταφυσικής, είναι κάποια από τα θέματα που συνθέτουν την προβληματική του δοκιμίου αυτού ως τόπου της συνάντησής μας με τον Νίτσε και τον Σεφέρη. Στο δεύτερο δοκίμιο με τίτλο "Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε... : Γιώργος Σεφέρης - Μάρτιν Χάιντεγκερ", επιχειρείται η ανάγνωση του ποιήματος "Ένας γέροντας στην ακροποταμιά" του Γιώργου Σεφέρη με τον τρόπο του Μάρτιν Χάιντεγκερ. Τι σημαίνει να ξέρει να ρωτά κανείς, αλλά και να ξέρει να ακούει το Λόγο που συνέχει τα πράγματα αυτού του κόσμου. Ο έρωτας, η αλήθεια, η νοσταλγία για αυθεντική ζωή, η ποίηση ως προνομιακός χώρος αποκάλυψης του Είναι των όντων είναι κάποια από τα θέματα που συζητιούνται στις σελίδες αυτού του δοκιμίου. Εδώ η φιλοσοφία του Μάρτιν Χάιντεγκερ ερωτά την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και οι δυο μαζί, ποίηση και φιλοσοφία, ανοίγουν μονοπάτια στο δάσος. Δρόμους απορίας, αδιέξοδα μονοπάτια - όπως και να τα ονομάσει κανείς - τα μονοπάτια αυτά οδηγούν στις πηγές της αυθεντικής ύπαρξης. Στις "Συναντήσεις: Σεφέρης - Νίτσε - Χάιντεγκερ" του Δημήτρη Βλάχου ποίηση και φιλοσοφία μας προσκαλούν σε μια συνάντηση βλέμματος πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόσκληση να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε και κατά πού προχωρούμε... Μια πρόσκληση για λογαριασμό της ζωής μας.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας