*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η Παρισινή Κομμούνα

140 χρόνια από την πρώτη "έφοδο στον ουρανό"


Μετάφραση: ·Γιάννης Σκαλιδάκης ·Γιώργος Τριβιζάκης
Επιμέλεια: · Μαρία Μαυροειδή ·Γιώργος Τριβιζάκης
Έκδοση: Ιούλιος 2011 από "Α/συνέχεια"
Σελ.:158 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-6625-20-6


Θέμα: "Αναρχισμός και αναρχικοί - Γαλλία" "Επαναστάσεις"

Η Παρισινή Κομμούνα ενέπνευσε έναν αιώνα επαναστατικού στοχασμού και υπήρξε ό,τι ακριβώς εκτίμησε ο Καρλ Μαρξ, ενώ μάλιστα αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη: "Η Κομμούνα είναι το ξεκίνημα της κοινωνικής επανάστασης του 19ου αιώνα. Όποιο και αν είναι το πεπρωμένο της στο Παρίσι, θα κάνει το γύρο του κόσμου".

Σήμερα, μέσα στη λαίλαπα της κρίσης, με την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, με την πρωτοφανή ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας -και ενώ το κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση και η Αριστερά αδυνατεί να δώσει απαντήσεις και διέξοδο-, ακριβώς μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα 140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα δεν είναι απλά μια "επέτειος", ούτε μια υπόμνηση για το παρελθόν, αλλά μία υποθήκη για το μέλλον: το ανέφικτο έγινε εφικτό. Τα οράματα της Κομμούνας και η πράξη της διαπερνούν τόσο τις επαναστάσεις του 20ού αιώνα όσο και την προετοιμασία των νέων επαναστατικών εφόδων στον 21ο αιώνα.

Η παρούσα έκδοση επιχειρεί να σκιαγραφήσει την Κομμούνα παρουσιάζοντας ένα χρονικό της εξέγερσης και της αιματηρής καταστολής της, το ρόλο της Α΄ Διεθνούς, τον ιδιαίτερο ρόλο των γυναικών στην πρώτη αυτή προλεταριακή επανάσταση, καθώς και τον αντίκτυπο της Κομμούνας στην Ελλάδα. Παράλληλα, αφιερώνει ένα μέρος της σε μαρτυρίες Κομμουνάρων που περιγράφουν γεγονότα τα οποία βίωσαν ως πρωταγωνιστές. Τέλος, στο παράρτημα της έκδοσης περιλαμβάνονται κείμενα των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν που αποτιμούν την Κομμούνα, καθώς και ένα κείμενο της "Ένωσης των Φίλων της Κομμούνας του Παρισιού" για την πολιτιστική πολιτική της.

Η έκδοση ανοίγει με ένα κείμενο του Γιάννη Χοντζέα για τα 100 χρόνια της Κομμούνας, που γράφτηκε τον Μάρτιο του 1971 στο Παρθένι της Λέρου όπου ήταν εξόριστος.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Εισαγωγή
Γιάννης Χοντζέας, "Εμπρός της γης οι κολασμένοι"
Εκατό χρόνια από την Κομμούνα του Παρισιού
- Γιώργος Τριβιζάκης, "Το χρονικό της εξέγερσης"
- Γιώργος Τριβιζάκης, "Η Α' Διεθνής και η Παρισινή Κομμούνα"
- Μαρία Μαυροειδή, "Η γυναίκες στην Παρισινή Κομμούνα"
- Μαρία Μαυροειδή, "Η Παρισινή Κομμούνα στην Ελλάδα"

Μαρτυρίες και ντοκουμέντα: Η βιωμένη ιστορία της Κομμούνας
- Προοπέρ-Ολιβιέ Λισαγκαρέ:
- 0 ιστορικός της Κομμούνας
- ΑνρίΣαμπν
- Ζαν Μπατίστ Κλεμάν
- Ελιζέ Ρεκλύ
- Βικτορίν Μπροσέ
- Λονίζ Μισέλ: Η δίκη

Παράρτημα

- Οι Μαρξ, 'Ενγκελς, Λένιν για την Κομμούνα
- Καρλ Μαρξ
- Φρίντριχ Ένγκελς
- Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν
- Georges Beisson, "Πολιτισμός: Ένα πρόγραμμα της Πρωτοπορίας

- Πηγές
- Βιβλιογραφία


Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας