*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης 1923-1974


Συγγραφή: · Ειρήνη Σαρίογλου
Έκδοση: Μάρτιος 2011 από "Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)"
Σελ.:366 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-99058-6-2


Θέμα: "Ελλάς - Σχέσεις - Τουρκία" "Πολιτική - Τουρκία" "Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς" "Εκπαίδευση - Τουρκία"

[...] Μετά από πολυετή έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, στο Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών, η συγγραφέας παρουσιάζει τα αίτια της φυγής των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στο ιστορικό τους πλαίσιο, επικεντρωνόμενη κυρίως στα εκπαιδευτικά ζητήματα της ελληνικής μειονότητας.

Η κ. Σαρίογλου, ως απόφοιτος του Ζαππείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη καθώς και του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, έχει φέρει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία ένα τέτοιο έργο: οι πληροφορίες που έχει αντλήσει από πλήθος πρωτότυπων και αδημοσίευτων πηγών, καθώς και από δημοσιευμένες πρωτογενείς και δευτερεύουσες πηγές, καθιστούν αυτό το βιβλίο μοναδικό. Η συγγραφέας όχι μόνο φωτίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης της ελληνικής μειονότητας, αλλά και το εντάσσει στο ευρύτερο ιστορικό συγκείμενο, περιγράφοντας τις επιπτώσεις που είχε η πολιτική του τουρκικού κράτους, το οποίο αναδύθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πολιτική του κεμαλισμού, προκειμένου να δημιουργήσει μία και μοναδική τουρκική ταυτότητα ισοπεδώνοντας κάθε άλλη εθνοτική ταυτότητα, όπως πολύ καλά περιγράφεται, αντιμετώπισε όλες τις μη μουσουλμανικές μειονότητες με καχυποψία που κατά καιρούς έφτασε στα όρια της παράνοιας- βεβαίως, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας για εκκοσμίκευση του κράτους, το ισλάμ εξακολουθούσε να ασκεί πάντα δυνατή επιρροή. Οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις ότι κάθε μουσουλμάνος ισοδυναμεί με Τούρκο, ενώ ο μη μουσουλμάνος με μη Τούρκο, παραμένουν έκτοτε αναλλοίωτες σε μεγάλο βαθμό. (Ασφαλώς, η απόλυτη αντιστοιχία αυτού του φαινομένου στην ελληνική επικράτεια είναι η εμμονή ότι ο Έλληνας ταυτίζεται με τον ορθόδοξο χριστιανό.) [...]

(Diane Seale, δημοσιογράφος της εφημερίδας "Καθημερινή" (αγγλικής έκδοσης), δημοσιευμένο την 20/1/2005)

(2020) Καστελλόριζο, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

(2015) Στην άκρη του Αιγαίου. Καστελλόριζο 1890-1948, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

(2012) Το χρονικό των δέκα ημερών, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

(2010) Ποιητικά άπαντα, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

(2010) Ποιητικά άπαντα, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

(2009) Στην εξορία, Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

(2007) Το χρονικό των 10 ημερών, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)

(2006) Πενήντα χρόνια από τα Σεπτεμβριανά, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)

(2004) Turkish Policy Towards Greek Education in Istanbul 1923-1974, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας