*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Mobile in N.Y.


Μετάφραση: · Αύγουστος Κορτώ
Φωτογραφία: · Καμίλο Νόλλας
Έκδοση: Ιούνιος 2011 από "Εκδόσεις Καστανιώτη"
Σελ.:119 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-03-5329-8


Θέμα: "Φωτογραφίες" "Τέχνη, Σύγχρονη"

[...] Ένας νέος άνδρας περιπλανιέται στη Νέα Υόρκη, μια πόλη ξένη, παγκοσμιοποιημένη, τραβώντας φωτογραφίες με το κινητό του (άραγε από δω ξεκινά η ιστορία;).

Μα δεν πρόκειται για κάτι υπέρ το δέον παράξενο. Οι φωτογραφίες του αντιπροσωπεύουν, όπως και το τηλέφωνο, ένα διάλογο. Είναι μια κλήση και μια απάντηση, μια απόπειρα να ξετρυπώσει την αυθεντικότητα των όσων αντικρίζει, να επισημάνει το παράδοξο, να καταγράψει την αναδίπλωση της μέρας στη νύχτα, και κατόπιν ν' ανακαλύψει τι μπορεί να του ξέφυγε. Εάν η πόλη γίνει εικόνα, μπορεί να τη βάλει στην τσέπη του - η απεραντοσύνη της γίνεται του χεριού του.

Λέγεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 εκατομμύρια φωτογραφίες μόνο στο Facebook, δέκα για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Ο χάρτης είναι πλέον μεγαλύτερος απ' την έκταση που περιγράφει, κι ωστόσο απείρως πιο ελλειμματικός.

Παρά τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες που αξιοποιεί, οι 54 αυτές φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα αντηχούν έναν παλιότερο τρόπο προσέγγισης της οπτικής εμπειρίας, καθώς επίσης κι έναν παλιότερο τρόπο νοηματοδότησης. Ο αναγνώστης-θεατής (εσείς που διαβάζετε αυτή την αράδα) προτρέπεται να στοχαστεί, να αποκριθεί, να απορρίψει, να υποκαταστήσει. Καθώς περιεργάζεται την κάθε εικόνα και φαντάζεται το περιεχόμενο της, τον ευρύτερο κόσμο εκτός του κάδρου της, βιώματα που 'χουν καταστεί ξεχωριστά, ο αναγνώστης συνδέεται ως ενεργός συνεργάτης στην αναζήτηση του νοήματος. Το βίωμα του φωτογράφου, με σημείο αναφοράς ένα μικρό τετράγωνο κάδρο, λέει συγχρόνως λιγότερα και περισσότερα απ' όσα δείχνει.

Η διαλεκτική του Νόλλα με τη Νέα Υόρκη είναι πλέον στη διάθεση πολλών, ανήκει και μεταμορφώνεται απ' την κοινότητα που συνωθείται γύρω απ' την κατάληξη της πρότασης: "Θα δω το φεγγάρι ανέτειλε".

(Φρεντ Ρίτσιν, Μπρονξ, Νέα Υόρκη, Μάρτιος 2011)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας