*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Μουσική εργογραφία

Έλληνες συνθέτες, Έλληνες ποιητές


Συγγραφή: · Λίτσα Λεμπέση
Επιμέλεια: · Απόστολος Κώστιος
Έκδοση: 2005 από "Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ."
Σελ.:104 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7554-37-Χ


Θέμα: "Συγγραφείς" "Μουσική - Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά" "Συνθέτες"

H αγάπη μου για το "ελληνικό τραγούδι", για το πάντρεμα της ελληνικής ποίησης με την ελληνική μουσική, γεννήθηκε μέσα μου από τα παιδικά μου χρόνια, μεγάλωσε δίπλα σε δασκάλους, όπως ο καθηγητής του πιάνου και συνθέτης Γιώργος Γεωργιάδης, ο διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης Aντίοχος Eυαγγελάτος - και οι δύο έχουν γράψει μουσική σε ποιήματα Eλλήνων ποιητών - και γιγαντώθηκε στα χρόνια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης ως Σχολικής συμβούλου μουσικής του Yπουργείου Παιδείας. H ερασιτεχνική ενασχόληση έγινε συστηματική επιδίωξη, καθώς διαπίστωνα καθημερινά στην πράξη τί σπουδαίο και αποτελεσματικό εργαλείο ήταν για την γλώσσα. για τη μουσική, για την ψυχοπνευματική και αισθητική καλλιέργεια των μαθητών το ποιοτικό "ελληνικό τραγούδι". Συνέχισα, λοιπόν, αυτό που -χωρίς να ξέρω γιατί, από παρόρμηση και μόνο- είχα αρχίσει να κάνω από τα νεανικά μου χρόνια: να καταγράφω και να συγκεντρώνω σε καταλόγους τίτλους ελληνικών τραγουδιών, οι οποίοι αποδεικνύονταν χρησιμότατοι στη δουλειά μου, στη διδασκαλία του μαθήματος μουσικής, στην ανά­θεση σχολικών εργασιών ή στην οργάνωση αφιερωμάτων σε ποιητές και μουσουργούς, ενώ όλο και περισσότεροι συνάδελφοί μου με συμβουλεύονταν για παρόμοια θέματα.

Kαθώς προχωρούσα συνειδητοποιούσα πόσο δύσκολο ήταν το εγχεί­ρημα, στόχος μάλλον ανέφικτος για ένα άτομο, χωρίς σχετική βιβλιογρα­φία αφού το πρώτο λεξικό συνθετών με εργογραφία κυκλοφόρησε το 1995 (Aλέκα Συμεωνίδου, "Λεξικό Eλλήνων Συνθετών") και το "Λεξικό της Ελληνικής Mουσικής" του Tάκη Kαλογερόπουλου, το 1998. Πολλοί συνθέτες, στους οποίους είχα απευθυνθεί ζητώντας τους να μου δώσουν στοιχεία της δουλειάς τους, δεν απάντησαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις μου. Mερικοί λόγω έλλειψης χρόνου και άλλοι δεν είχαν καν αρχείο· το έργο τους ήταν αταξινόμητο. Αρκετοί, βέβαια, ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μου.

Ο όγκος των στοιχείων που τελικά κατάφερα να συγκεντρώσω, με έκανε να θεωρήσω πως είναι κρίμα να μην κατατεθεί ένα τέτοιο υλικό. Έχοντας χρόνο πια, μετά το πέρας των καθηκόντων μου στην εκπαίδευση, άρχισα να καθαρογράφω, με την κρυφή ελπίδα μέσα μου για μια μελλοντική έκδοση.

Από τη θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Mουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρα Απόστολο Κώστιο που με ενθάρρυνε, αλλά και διότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, νέοι μουσικολόγοι υποψήφιοι διδάκτορες, προσφέρθηκαν ευγενικά να συμπληρώσουν τα όποια κενά και να κάνουν τις απαραίτητες επιλογές και προσαρμογές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μουσικολογικής επιμέλειας, τις οποίες έθεσε ο κ. Kώστιος. [...]

(από τον πρόλογο της συγγραφέως)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας