*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Νομός Κοζάνης

Η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας


Συγγραφή: · Ιωάννης Μ. Τσιομπάνος ·Χρήστος Π. Δαβάκος
Φωτογραφία: ·Νίκος Λάμπρου ·Χρήστος Ν. Λαμπριανίδης · Γιάννης Γιαννέλος
Έκδοση: Νοέμβριος 2010 από "Μίλητος"
Σελ.:315 (31χ25), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 960-464-184-0


Θέμα: "Φωτογραφικές συλλογές" "Ενέργεια" "Κοζάνη - Ιστορία"

Η Πτολεμαΐδα, στην περιοχή της Κοζάνης, έχει μια μεγάλη ιστορία, ή καλύτερα, έχει πολλές ιστορίες. Μερικές ξεκινούν από το 6000 π.Χ., όταν εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη κατοίκησης. Κάποιες άλλες μιλούν για τους Αιολείς και Αρκάδες και την αρχαία Εορδαία. Άλλες αναφέρονται στο βασίλειο των Μακεδόνων όταν, με την επέκταση του κράτους των Αιγών, ενσωματώθηκε πλήρως το κρατίδιο των Εορδών στο κράτος των Αιγών, στο οποίο ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ και ο Μέγας Αλέξανδρος φρόντισαν να αφομοιωθεί και ολόκληρη η Εορδαία. Άλλωστε, η ονομασία της σύγχρονης πόλης στον νομό προέκυψε από τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Πτολεμαίο, που αργότερα έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου με το όνομα Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ.

Η δική μας οικονομική και κοινωνική ιστορία, δεν έχει την αίγλη των βασιλιάδων και της μεγάλης εξάπλωσης των Μακεδόνων. Έχει, όμως, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Μολονότι νεότερη, είναι σημαντική στο βαθμό που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας και την ενεργειακή ανεξαρτησία της κατά τον 20ό αιώνα. Η ενέργεια, άλλωστε, δίνει σήμερα τον ρυθμό σε όλα τα επίπεδα στη σημερινή περιοχή της Κοζάνης, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της Ελλάδας.

Εδώ, παρουσιάζεται με λεπτομέρειες, για πρώτη φορά, ολόκληρη η ιστορία της ανακάλυψης και της συστηματικής εκμετάλλευσης του φυσικού αυτού πλούτου που συνδέθηκε με τους πόθους, τις προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής και που καθόρισε όλες τις μεταβολές οι οποίες σημάδεψαν την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, μετατρέποντας την περιοχή από αγροτική σε βιομηχανική. Στις σελίδες του λευκώματος μαθαίνουμε πώς, από τις πρώτες εκμεταλλεύσεις που γίνονταν με τις αξίνες και τα φτυάρια, φτάσαμε στο πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, για να καταλήξουμε σήμερα στα μεγαθήρια των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ εντός του νομού Κοζάνης, στην περιοχή Αγίου Δημητρίου κ.ά., των θεόρατων εκσκαφέων και των ατελείωτων ταινιόδρομων -μια διαδικασία σχεδόν μαγική, ανελλιπώς εικοσιτετράωρη και απολύτως επίπονη.

(από τον πρόλογο του εκδότη)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας