*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Notice sur la comédie intitulée Κορακιστικά de Rizos Néroulos


Συγγραφή: ·1837-1889 Queux de Saint - Hilaire
Έκδοση: 1975 από "Καραβία, Δ. Ν. - Αναστατικές Εκδόσεις"
Σελ.:32 (22χ15), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Νεοελληνικά θεατρικά έργα - Ερμηνεία και κριτική"

Πρόκειται για κριτική της κωμωδίας "Κορακιστικά" (Κωνσταντινούπολη 1812 και Λειψία 1816) του Ιάκωβου Ρίζου-Νερουλού από τον Γάλλο μαρκήσιο de Saint-Hilaire (1837-1889). Τα Κορακιστικά (ή Διόρθωσις της ρωμαίικης γλώσσης), σε τρεις πράξεις, είναι, σύμφωνα με τον κριτή, η πρώτη έντεχνη κωμωδία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο τίτλος της είναι λογοπαίγνιο με το επίθετο Κοραής και υποδηλώνει με γλαφυρό τρόπο την υπόθεση του έργου, δηλαδή την διακωμώδηση της "καθαρής"
λόγιας γλώσσας του Κοραή (1748-1833). Ο Saint-Hilaire κάνει ιστορική αναδρομή στο γλωσσικό ζήτημα, όπως αυτό εξελίχθηκε στους κόλπους των Ελλήνων λογίων από τον 18ο αιώνα και εξής και τις συγκρούσεις δημοτικιστών και αρχαϊστών, και αποκαλύπτει το πρότυπο του συγγραφέα, την κωμωδία Precieuses ridicules του Μολιέρου. Παραθέτοντας αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από τα Κορακιστικά, ο Γάλλος κριτικός ερμηνεύει με εύστοχο τρόπο την απορριπτική θέση του Ρίζου-Νερουλού απέναντι στην κοραϊκή "μέση οδό" και τοποθετεί την κωμωδία στα σωστά πλαίσια του κρίσιμου ζητήματος, που ταλάνισε τον Ελληνισμό για περισσότερο από δύο αιώνες.

(1975) Alexandre Soutzos, le poète national de la grèce moderne, Καραβία, Δ. Ν. - Αναστατικές Εκδόσεις

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας