*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Τα μυστικά του σκοπελίτικου καρναβαλιού

"Breath of Madness on the Isle of Skopelos: An Ancient Rite Endures" (Πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά)

Συγγραφή: · Isabel Dempsey
Μετάφραση: ·Βασίλης Τομανάς
Φωτογραφία: · Βαγγέλης Μπελτζενίτης
Έκδοση: Απρίλιος 2010 από "Δήμος Σκοπέλου"
Σελ.:164 (22χ25), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-98957-0-0


Θέμα: "Λαογραφία, Ελληνική" "Καρναβάλι"

Τα συναρπαστικά καρναβαλικά έθιμα της Σκοπέλου είναι από τα αρχαιότερα, αλλά δεν είναι γνωστά έξω από το νησί. Ποια είναι η προέλευση αυτών των παράξενων τελετών και τι σημαίνουν για τους χωριανούς που συμμετέχουν σε αυτές;

Η Ιζαμπέλ Ντέμψη συλλαμβάνει ζωηρά το χρώμα και τη ζωντάνια του Καρναβαλιού στη Σκόπελο και παράλληλα φανερώνει την αρχαία προέλευση και το συμβολικό νόημα αυτού του ανοιξιάτικο υ τελετουργικού. Ενώ τεκμηριώνει τη σημερινή παράδοση, έχει κοπιαστικά ερευνήσει το ιστορικό παρελθόν της για να αποκαλύψει, για πρώτη φορά, τα μυστικά αυτού του συναρπαστικού λαϊκού εθίμου. Συναρπαστικό βιβλίο, που φωτίζει και διατηρεί μια σημαντική όψη της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας.

Τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου μελετούν ενδελεχώς την Τράτα (την πομπή του πλοίου στη Σκόπελο), την συνδέουν με τα Μεγάλα Διονύσια της αρχαιότητας (επισημαίνοντας τις ομοιότητες και τις αλλαγές που επήλθαν με το πέρασμα του χρόνου), γενικεύει και αναφέρεται στις αρχαίες διονυσιακές τελετές και στα έθιμα του ελληνικού αγροτικού Καρναβαλιού γενικά, στον ερχομό της Άνοιξης, και, πιο συγκεκριμένα, στις σκοπελίτικες "Καλές" που συνδέονται με τα Ανθεστήρια της αρχαιότητας. Περιλαμβάνει πολλά τραγούδια που λέγονται στο σκοπελίτικο Καρναβάλι, άλλα αποκλειστικά σκοπελίτικα και άλλα που τραγουδιούνται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το βιβλίο κλείνει με σκέψεις για το μέλλον αυτών των εθίμων, τις προσδοκίες των νεότερων που τα συντηρούν σήμερα, την ελπίδα ότι τόσο παλιές παραδόσεις είναι αδύνατον να σβήσουν μέσα στα λίγα χρόνια της ξέφρενης τεχνολογικής ανάπτυξης και της κοινωνίας που παγκοσμιοποιείται ισοπεδώνοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες (ιστορία, παράδοση, γλώσσα...).

(2022) Gypsy folktales from Greece, Νησίδες

(2010) Breath of Madness on the Isle of Skopelos: An Ancient Rite Endures, Δήμος Σκοπέλου

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας