*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Κριτική παιδαγωγική

Μια συλλογή κειμένων

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Michael W. Apple · Stanley Aronowitz · Lilia I. Bartolomé · Henry A. Giroux · Bell Hooks · Donaldo Macedo · Peter McLaren
Επιμέλεια: · Παναγιώτα Γούναρη · Γιώργος Δ. Γρόλλιος
Έκδοση: Απρίλιος 2010 από "Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός"
Σελ.:771 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-01-1338-6


Θέμα: "Παιδαγωγική"

Η κριτική παιδαγωγική είναι ένα ρεύμα θεωρητικής σκέψης, η διάρκεια ζωής του οποίου έχει υπερβεί, πλέον, τα τριάντα χρόνια. Η βιβλιογραφική παραγωγή των εκπροσώπων της είναι ογκώδης και η διεθνής απήχησή της σημαντική. Η παρούσα συλλογή κειμένων μπορεί να συμβάλει στο να έλθουν σε επαφή περισσότεροι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας με αναλύσεις και απόψεις των βασικών εκπροσώπων της κριτικής παιδαγωγικής. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει εκείνους που εργάζονται πιο συστηματικά για την ανάπτυξη ενός κινήματος στην εκπαίδευση, οι πολιτικές και παιδαγωγικές αναζητήσεις και πρακτικές του οποίου δεν εγκλείονται στα στενά πλαίσια συντηρητικών και τεχνοκρατικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων, να εμπλουτίσουν τη θεματολογία και να βαθύνουν τον προβληματισμό τους. Η κριτική ανάγνωση και αξιοποίηση των κειμένων της κριτικής παιδαγωγικής είναι επίσης χρήσιμη επειδή στις μέρες μας χρειάζεται ένα νέος πολιτικός και παιδαγωγικός διεθνισμός. Όταν το δίπολο του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού συνεχίζει να προβάλλεται ως μονόδρομος σε παγκόσμια κλίμακα, ένας νέος διεθνισμός με κεντρική επιδίωξη τον ριζικό μετασχηματισμό των κοινωνικών και πολιτικών δομών, των εκπαιδευτικών συστημάτων και των παιδαγωγικών πρακτικών είναι επιτακτικά αναγκαίος. Ο διεθνισμός αυτός δεν μπορεί παρά να θεμελιώνεται, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ριζοσπαστικών θεωρητικών και πρακτικών παιδαγωγικών εγχειρημάτων που έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες. Η κριτική παιδαγωγική στις Η.Π.Α. αποτελεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Henry A. Giroux: "Θεωρίες της αναπαραγωγής και της αντίστασης στη νέα κοινωνιολογία της εκπαίδευσης: προς μια κριτική θεωρία του σχολείου και μια αντίπαλη παιδαγωγική"
- Michael W. Apple & Lois Weis: "Ιδεολογία και πρακτική στη σχολική εκπαίδευση: μια πολιτική και εννοιολογική εισαγωγή"
- Stanley Aronowitz & Henry A. Giroux: "Η διδασκαλία και ο ρόλος του αναμορφωτή διανοούμενου"
- Stanley Aronowitz & Henry A. Giroux: "Θεωρία του αναλυτικού προγράμματος, εξουσία και πολιτισμική πολιτική"
- Michael Apple: "Υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην εκπαίδευση: εκπαιδεύοντας τους παιδαγωγούς"
- Henry A. Giroux: "Συνοριακή παιδαγωγική στην εποχή του μεταμοντερνισμού"
- Peter McLaren: "Kριτική παιδαγωγική: μια επισκόπηση"
- Henry A. Giroux: "Κάνοντας πολιτισμικές σπουδές: η νεολαία και η πρόκληση της παιδαγωγικής"
- Lilia I. Bartolome: "Πέρα από τη φετιχοποίηση των μεθόδων: προς μια εξανθρωπιστική παιδαγωγική"
- Bell Hooks: "Παιδαγωγική δεσμευμένη σε αρχές"
- Bell Hooks: "|Γλώσσα: διδάσκοντας νέους κόσμους, διδάσκοντας νέες λέξεις"
- Bell Hooks: "Πολιτική δέσμευση και παιδαγωγική: ένα σχόλιο"
- Donaldo Macedo: "Η παιδεία της αποβλάκωσης: η παιδαγωγική των μεγάλων ψεμάτων"
- Michael Apple: "Αφαιρώντας τη "διασκέδαση" από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"
- Peter McLaren: " Επαναστατική παιδαγωγική σε μετα-επαναστατικές εποχές: επανεξετάζοντας την πολιτική οικονομία της κριτικής εκπαίδευσης"
- Henry A. Giroux: "'Κάτι λείπει': πολιτισμικές σπουδές, νεοφιλελευθερισμός και η πολιτική της ελπίδας που θεμελιώνεται στην εκπαίδευση"
- Michael Apple: "Η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης και του αναλυτικού προγράμματος και οι νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές θεματολογίες: συνέντευξη με τον Michael Apple"
- Henry A. Giroux: "Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κοινή λογική: επανεξετάζοντας την πολιτισμική πολιτική και τη δημόσια παιδαγωγική σε σκοτεινούς καιρούς"
- Stanley Aronowits: "Πώς λειτουργεί η κοινωνική τάξη στην εκπαίδευση: απομνημονεύματα"

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας