*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Σημειογραφία του Στράτη Μυριβήλη

Διατύπωση μνήμης και τιμής

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Ιωάννα Τσάτσου · Πέτρος Γλέζος ·Δημήτριος Ι. Κόρσος · Βαγγέλης Αθανασόπουλος · Γιώργος Καρτέρης ·Β. Κωνσταντίνος · Ελένη Λαδιά · Μανώλης Μαρκάκης · Πάνος Β. Ξένος · Θανάσης Ν. Παπαθανασόπουλος · Λένα Παππά ·Δημήτρης Πλάκας · Κυριάκος Πλησής ·Παναγιώτης Φωτέας ·Κώστας Γάλλος · Γιάννης Β. Κωβαίος · Χρύσα Σπυροπούλου ·Γιώργος Τζουρντός · Νίκος Μακρής ·Ευάγγελος Ν. Μόσχος
Έκδοση: Νοέμβριος 1987 από "Ευθύνη"
Σελ.:189 (25χ16), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική" "Συγγραφείς, Έλληνες"

Από την στιγμή που εμφανίστηκε στα Γράμματά μας ο Στράτης Μυριβήλης, τοποθετήθηκε από τους τίμιους και καλόπιστους μελετητές και κριτές της Λογοτεχνίας μας σε θέση εξέχουσα και περίοπτη. Και στην θέση αυτή στέκεται ατάραχος και στέρεος τόσα χρόνια, μετά την ένσαρκη αποχώρησή του από την ζωή. Όσο εκείνος "κρύβεται" μέσα στον χρόνο, τόσο το έργο του υψώνεται και λάμπει, κρουστό στην αλήθεια του, εράσμιο στην ειδή και ανθρώπινα δραματικό στην ουσία του.

Γιατί το έργο αυτό είναι μετουσιωμένο μέσα στην αλήθεια μιας γλώσσας ζωντανής και τελεσφόρας που αποτελεί υπόδειγμα προσωπικής, λυρικής αναδομής του κόσμου. Γλώσσας συνειδητής, που βιώνεται ως μέθη αποκαλυπτική του πνεύματος που ζητεί, με το χάρισμα που του δόθηκε, να αποτυπώσει το μυστήριο της ζωής με λέξεις. Και οι λέξεις του Μυριβήλη, χυμώδεις και αχτινοβολούσες, στέκονται αήττητες από τον χρόνο, σημεία μιας δημιουργικής εμφάνειας από τις πιο πλούσια προικισμένες νεοελληνικές φύσεις. Φύσεις που με το άθλημά τους το δικαιωμένο κρυσταλώνονται σε Μορφές - σηματωρούς της αισθητικής ανησυχίας και του πνευματικού πολιτισμού του τόπου μας.

Υπήρξε ακόμη ο Μυριβήλης ένας χαραχτήρας - σπάνιο φαινόμενο για τον λογοτεχνικό μας χώρο. Δηλαδή, ένας τίμιος, ευθύς, λεβέντης και γενναιόκαρδος άνθρωπος, με την ψυχική φρεσκάδα και τον αυθορμητισμό ενός παιδιού, αλλά και μέ την βιωμένη σοφία ενός πολλαπλά και βασανισμένα έμπειρου τεχνίτη του Λόγου. Υπήρξε ένας μαχητής της ελευθερίας, με τον τρόπο του, ένας υποστηριχτής του πρωτείου του Πνεύματος και ένας αυθεντικός Έλληνας που έζησε την πραγματικότητα της πατρίδας μας και υπαρκτικά και δημιουργικά, ως πόνο και ως έκσταση.

Με την ελληνικότητα της γραφής του, της ολόφωτης και χυμώδους, κατόρθωσε τις λέξεις να τις κάνει Λόγο και την γνώση, Μέθη ψυχής. Με αυτή την γνησιότητα τη δική του, της Γενιάς του, της εποχής του, εσφράγισε βαθιά στο σώμα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας το όνομά του μαζί με το θαλασσινό του αλογάκι. Το εσφράγισε, με προαίρεση αθανασίας, στο όνομα της Ομορφιάς, της Αλήθειας, της Ελλάδας, του Ανθρώπου.

Η "Ευθύνη"

(2005) Δέκα χορικά απ' το "Βράχο", Ίκαρος

(2003) Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Ευθύνη

(2001) Πέντε συγγραφείς μιλούν για τον Γ. Δροσίνη, Κάμειρος

(2001) Αποδημίες και σκιαγραφίες, Φιλιππότη

(1998) Το αρχαίο δίκαιο και οι σύγχρονες προεκτάσεις του, Δαίδαλος Ι. Ζαχαρόπουλος

(1998) Για την Όλγα Βότση, Ευθύνη

(1998) Παράλληλοι ρυθμοί, Αστήρ

(1996) Σπουδή στον ποιητή Γ. Θ. Βαφόπουλο, Ευθύνη

(1995) Πέτρος Χάρης, Αστήρ

(1995) Οράματα και θεωρήσεις, Πιτσιλός

(1993) Μνήμη του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου (1912-1991), Δόμος

(1993) Η μεταφυσική αγωνία στον Παλαμά, Παπαδήμας Δημ. Ν.

(1992) Το πρόσωπο της Ευρώπης, Ίκαρος

(1990) Η ενότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, Ίκαρος

(1989) Θέματα και μορφές, Εκδόσεις των Φίλων

(1988) Μύρο και δάκρυ, Ίκαρος

(1986) Οδοιπορία του Γιώργου Θεοτοκά, Ευθύνη

(1983) Επιστροφή στον Κωστή Παλαμά, Ευθύνη

(1979) Επιστολές στον Μάριο Βαϊάνο, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(1975) Ελευθερία και γλώσσα, Ίκαρος

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας