*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Νικηφορίδης - Cuomo: Αρχιτέκτονες 1991-2009


Έκδοση: Ιανουάριος 2010 από "Ιανός"
Σελ.:208 (26χ24), 1, ISBN: 960-6882-20-9


Θέμα: "Αρχιτέκτονες"

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 1991 και 2009 για τον Πρόδρομο Νικηφορίδη και τον Bernard Cuomo χαρακτηρίζεται από συγκινησιακές και θεωρητικές προσεγγίσεις του χώρου της πόλης· ενός χώρου σε διαρκή μετασχηματισμό, πολύπλοκου και αντιφατικού, σε ένα ιστορικό πλαίσιο πυκνό και συχνά διαρρηγμένο.
Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν δημιουργούν τεχνητά τοπία· του τεχνητού αντιληπτού ως προσωπικό ίχνος στο τοπίο. Άλλες μελέτες, με αφορμή διαγωνισμούς, βραβευμένες ή μη, πραγματοποιημένες ή όχι, μαρτυρούν μια θέση απέναντι στο μετασχηματισμό τοπίων ή αστικών τόπων.

Η πρόταση για τον ανασχεδιασμό του άξονα της Αριστοτέλους αποτελεί σημαντική στιγμή για τους Νικηφορίδη και Cuomo, γύρω από το σύνθετο και ιδιότυπο πλαίσιο των ελληνικών πόλεων και πιο συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης.

Το 2009 τους απονεμήθηκε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την πενταετία 2004-2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Προηγήθηκαν άλλα βραβεία σε διεθνείς, πανευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Στο βιβλίο οι μελέτες παρουσιάζονται μέσα από θεματικές ενότητες:

οικειοποίηση - η κατάκτηση του δημόσιου χώρου:
Ανάπλαση Νέας Παραλίας, περιοχής Φαλήρου και Καπνεργάτη στη Καβάλα, πλατείας Γάτσου στη Θεσσαλονίκη, Συντάγματος στην Αθήνα και περιοχής της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη

ανάδυση - η συμφιλίωση των επάλληλων πόλεων:
Ανασχεδιασμός του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους και αρχαιολογικού χώρου Ιασονίδου στη Θεσσαλονίκη

επανένταξη - η απόδοση των αστικών θυλάκων:
Ανάπλαση ευρύτερης περιοχής Κοιμητηριών Ευαγγελίστριας, Ελληνικού, Δυτικού Τόξου, Ολυμπιακού Χωριού και Μεταξουργείου στην Αθήνα.

οριοθέτηση - η αναγνώριση της εσωστρέφειας:
Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, Βιομηχανικό κτίριο, Κτίριο Διοίκησης, Θερμοκοιτίδας και Επιχειρηματικό Κέντρο στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, Νέα Κοιμητήρια Θέρμης και νέα κτίρια κατοικιών στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

πλήρωση - η ενίσχυση του ορίου:
Νέο κτίριο για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τ.Κ.Μ. και στη Παλιά Παραλία Θεσσαλονίκης.

συνέχεια - η διάχυση του δημόσιου χώρου:
Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο της Μενεμένη, Ακαδημία Γραμμάτων και Πολιτισμού της Καλαμαριάς, Νέος Φάρος Βόλου και Iανός Αλυσίδα Πολιτισμού.

συνύπαρξη - η συν-κατάθεση του άλλου
Ανάπλαση Νεωρίων Ηρακλείου, νέο κτίριο στην πρώην σχολή CAZES στη Θεσσαλονίκη, Εκθεσιακοί χώροι KOURASANIT, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Ελληνικός Κήπος στην EXPO κηποτεχνίας στη Shenyang / Κίνα

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας