*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η διδασκαλία των μαθηματικών στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας

Σύμφωνα με τον κώδικα 72 του 18ου αι. της Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας: Εισαγωγή, έκδοση και σχόλια


Επιμέλεια: · Μαρία Χάλκου
Έκδοση: Οκτώβριος 2009 από "Χάλκου, Μαρία Δημ."
Σελ.:423 (28χ20), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-93-1555-0


Θέμα: "Μαθηματικά - Ιστορία" "Εκπαίδευση - Ιστορία - Ελλάς"

Μετά από πολυετή ερευνητική εργασία είμαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσω τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την αξιολόγηση του περιεχομένου του κώδικα 72 της Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας.
Ο κώδικας 72 είναι ένα χειρόγραφο του 18ου αιώνα με τον τίτλο "Μαθηματάριο", και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα αποτελεί πνευματική δημιουργία του Νικηφόρου Θεοτόκη, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοεισήγαγε τα μαθηματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων. Το περιεχόμενο του κώδικα 72 αφορά σε ύλη Ευκλείδειας Γεωμετρίας καθώς και αριθμητικής, η οποία διδασκόταν τον 18ο αιώνα στα ελληνικά σχολεία. Το κείμενο του χειρογράφου μετεγράφη και στη συνέχεια σχολιάστηκε μαθηματικώς από εμένα. Τα μαθηματικά σχόλια γράφηκαν με στόχο την παρουσίαση των ορισμών, θεωρημάτων, προτάσεων, λημμάτων, κ.λπ. καθώς και των αποδείξεων, με τρόπο που είναι προσιτός στο σύγχρονο μαθηματικό, και γενικότερα στον επιστήμονα ο οποίος επιθυμεί να ασχοληθεί με την ιστορία των μαθηματικών, και ιδιαίτερα με τη διδασκαλία των μαθηματικών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Τέλος γράφηκε η εισαγωγή, στην οποία αναφέρονται τα συμπεράσματα από την όλη ερευνητική μελέτη. Αυτά σχετίζονται με την ταυτότητα του συγγραφέα του κώδικα, αλλά και με ιστορική αναδρομή που γίνεται με σκοπό τη σύνδεση της εκπαιδευτικής πρακτικής στην Ελλάδα από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας.
Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι τα συμπεράσματα εκφράζονται όχι αβίαστα και με κάθε επιφύλαξη, καθώς θεωρώ πρωταρχικό καθήκον του ερευνητή την αντικειμενική παρουσίαση των απόψεων, ώστε να αποφεύγονται λαθεμένες εκτιμήσεις σχετικά με την σπουδαιότητα ή όχι ενός επιστημονικού έργου. Πιστεύω επίσης, ότι ένα γραπτό δημιούργημα οφείλουμε να το μελετούμε και να το εκτιμούμε κατά πρώτο λόγο σε σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε, και έπειτα σαν μέσο διάδοσης του πολιτισμού.

Μαρία Χάλκου
Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών

(2019) Μια ματιά είναι μόνο... Ας είναι με αγάπη δοσμένη, Νέα Διάσταση

(2018) Σαν νιώσεις τον άνεμο, Χάλκου Μαρία Δημ.

(2010) Κωνικές τομές, Χάλκου, Μαρία Δημ.

(2007) Ιστορία Μαθηματικών: τα προβλήματα της γεωμετρίας στο Βυζάντιο, Παύλος Εκδόσεις

(2007) Ιστορία μαθηματικών: Τα μαθηματικά στο Βυζάντιο, Παύλος Εκδόσεις

(2006) Το μαθηματικό περιεχόμενο του Codex Vindobonensis Phil. Graecus 65 (ΦΦ.11-126), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας