*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Έθνος, κράτος και πολιτική

Μελέτες νεοελληνικής ιστορίας αφιερωμένες στον Γιάννη Σ. Κολιόπουλο


Συγγραφή: · Βλάσης Βλασίδης · Σταύρος Χ. Γιωλτζόγλου · Στράτος Ν. Δορδανάς ·Θανάσης Καλλιανιώτης ·Αντώνης Κούλας · Δημήτρης Λυβάνιος · Χρήστος Μανδατζής · Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης · Ευστάθιος Ε. Πελαγίδης ·Βασίλης Αθ. Πλατής ·Βασίλης Ριτζαλέος ·Αστέριος Κ. Τσιούρβας · Θεοδόσης Α. Τσιρώνης ·Μαριάννα Χριστοπούλου (Συλλογικό έργο)
Επιμέλεια: · Βασίλης Κ. Γούναρης
Έκδοση: Μάιος 2009 από "Επίκεντρο"
Σελ.:349 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-458-215-1


Θέμα: "Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη" "Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς"

Πρόκειται για μια συλλογή ιστορικών μελετών για το Έθνος, το Κράτος και την Πολιτική που έχουν γραφεί από μαθητές του Γιάννη Κολιόπουλου, καθηγητή Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο παρόν τόμος αφιερώνεται από τους μαθητές του σε αυτόν, ως έναν κατ' εξοχήν αναθεωρητικό ιστορικό με τόλμη λόγου και άποψη, φιλελεύθερη και φιλοευρωπαϊκή. Στο έργο αυτό περιέχονται πορίσματα σημαντικών και πολυετών ερευνών, εμπνευσμένα από τη δική του διδασκαλική παραίνεση για τολμηρή επιχειρηματολογία.
Κάθε κεφάλαιο αναλύει ένα θέμα της μεσοπολεμικής, κυρίως, περιόδου. Αναλύεται το Μακεδονικό ζήτημα ενώ παράλληλα τεκμηριώνονται οι ελληνικές θέσεις, μέσω της εθνογραφικής χαρτογράφησης. Ειδική αναφορά γίνεται στη δράση και την καταδίωξη των μακεδονο-βουλγαρικών συμμοριών, παρουσιάζοντας έτσι έναν άγνωστο πόλεμο που διεξήχθη επί ελληνικού εδάφους. Μια άλλη διάσταση του θέματος είναι η εγκατάσταση των μακεδόνων αποδήμων την ίδια περίοδο στην Αυστραλία, όπου περιγράφονται η ίδρυση και η συνακόλουθη διάσπαση των μακεδονικών συλλόγων με κριτήρια εθνικών προτιμήσεων. Δε θα μπορούσε να λείπει μια ανάλυση του κοινωνικού χάους των προηγουμένων ετών καθώς και της άτυπης άρνησης του ΕΑΜ να παραδώσει στο κράτος την εξουσία, γεγονότα που τροφοδοτούσαν το φαύλο κύκλο των αυτοδικιών.
Ο κύκλος των τριών εργασιών που αναφέρονται στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κατά το μεσοπόλεμο τέμνεται κι αυτός με το Μακεδονικό. Καταρρίπτεται ο γνωστός μύθος της παραδοσιακής ελληνογιουγκοσλαβικής φιλίας με την παράθεση αρχειακού υλικού και των δύο χωρών. Αναλύονται επίσης, μια σειρά σημαντικών γεγονότων της νεοελληνική ς ιστορίας: προσδιορίζονται οι λόγοι για τις βελτιωμένες ελληνογερμανικές σχέσεις κατά τη δεκαετία του
1920 ενώ καταγράφεται ο "επαναπατρισμός" των Μουσουλμάνων της Ελλάδας στην Τουρκία και το αντίστροφο, καθώς και η πολιτική ιδεολογία της ελληνικής εκκλησίας μέσα στον 20ό αιώνα.
Έντονος προβληματισμός υπάρχει σχετικά με τις παρεμβάσεις στη συγγραφή των σχολικών εγχειριδίων της Ιστορίας στο παρελθόν και στο παρόν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όσον αφορά την ανάδειξη, ή όχι, της ιστορικής αλήθειας.
Οι γόνιμες επιρροές που άσκησε και ασκεί στους μαθητές του ο Γιάννης Κολιόπουλος αφήνει μια παρακαταθήκη γνώσης και έρευνας για όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν σε βάθος τις αντιφάσεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας