*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Εικαστικές και σκηνικές πρωτοπορίες στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα


Συγγραφή: · Βίκυ Καραΐσκου
Έκδοση: 2009 από "Παπασωτηρίου"
Σελ.:242 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7182-46-4


Θέμα: "Τέχνη - Ιστορία " "Τέχνη - Ερμηνεία και κριτική"

Για τους καλλιτέχνες των κινημάτων της πρωτοπορίας του α’ μισού του 20ου αιώνα, εικαστική έκφραση και σκηνικός χώρος αποτέλεσαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η μελέτη εστιάζει συγκεκριμένα στο φουτουρισμό, στον κονστρουκτιβισμό και γενικότερα στη ρώσικη πρωτοπορία, στο ντανταϊσμό, στο σουρεαλισμό, στο Bauhaus και στον εξπρεσιονισμό και επικεντρώνεται στο έργο κάποιων από τους σημαντικότερους εκπροσώπους τους.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι καλλιτέχνες όπως ο Malevich, ο Tatlin, ο Marinetti, ο Depero, ο Balla, ο Schlemmer, ο Kikoschka, ο Ball, ο Tzara ή ο Picabia, είχαν εστιάσει τους προβληματισμούς τους στα ίδια θέματα, σημείωναν τις ανατροπές τους στους ίδιους τομείς και χρησιμοποίησαν τα ίδια μέσα έκφρασης με τους πρωτοπόρους και ανανεωτές της θεατρικής σκηνής. Και οι δύο πλευρές ανέτρεψαν την παραδοσιακή προοπτική, κατήργησαν τη λογική άρθρωση, την αφήγηση και την αναπαράσταση, επαναπροσδιόρισαν το ρόλο της ανθρώπινης μορφής και τη σχέση της με το χώρο, οδηγώντας σε ένα "ολικό έργο τέχνης" και αποσκοπώντας σε μια διευρυμένη εμπειρία των αισθήσεων.

(2013) Χρήσεις και καταχρήσεις του πολιτισμού, University Studio Press

(2011) Νεοελληνική γλυπτική, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2007) Παλάτσο Πίτι, Η Καθημερινή

(2007) Πινακοθήκη Μποργκέζε, Η Καθημερινή

(2004) Ταξίδια επί σκηνής, University Studio Press

(1998) Lazongas, Μπάστας

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας