*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Παραδοσιακές βελονιές από τη συλλογή του θεάτρου "Δόρα Στράτου"


Συγγραφή: · Δήμητρα Παπουτσοπούλου
Φωτογραφία: ·Ρωμύλος Παρίσης
Επιμέλεια: ·Άλκης Ράφτης
Έκδοση: Δεκέμβριος 2008 από "Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς"
Σελ.:322 (27χ25), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-244-121-6


Θέμα: "Κέντημα"

Οφείλω να ομολογήσω ότι αντιμετώπισα στην αρχή με σκεπτικισμό την πρόταση του θεάτρου "Δόρα Στράτου" για τη δημοσίευση ενός έργου με θέμα τα κεντήματα. Ένα ακόμα λεύκωμα με κεντήματα, με φορεσιές, με κεφαλοδεσίματα από τον θαυμαστό κόσμο της παράδοσης τι θα μπορούσε να προσφέρει στην έρευνα και τη διάσωση της παραδοσιακής κληρονομιάς;

Ωστόσο, προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του βιβλίου εντυπωσιάστηκα. Για πρώτη φορά έβλεπα συγκεντρωμένες δεκάδες διαφορετικές βελονιές, σαν αυτές που έφτιαχναν οι κεντήστρες από τα βυζαντινά χρόνια έως τότε που οι γιαγιάδες μας κεντούσαν τις προίκες τους. Όλες είχαν καταγραφεί με σκοπό να μη χαθεί η γνώση της τεχνικής. Απέμενε μόνο να βρεθεί το ταλέντο για να δώσει φτερά στη γνώση. Σαν το ταλέντο της κυρίας Δήμητρας Παπουτσοπούλου, η οποία πρωταγωνιστεί στην παρούσα δημοσίευση.

Σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που ένα τέτοιο εγχείρημα εντάχθηκε στις εκδόσεις του Ιδρύματος. Γιατί, όσο αποτυγχάνουν οι προσπάθειες για διάσωση της παραδοσιακής τεχνολογίας (και όσο το παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο μεταβάλλεται), τόσο η προσπάθεια διάσωσης της μοιάζει ουτοπική και αυτό που μένει να γίνει είναι η καταγραφή της. Η καταγραφή αυτής της τεχνικής, που βγήκε για τελευταία φορά από τα χέρια των γιαγιάδων και των μανάδων μας, που τα αποτελέσματα της τα χαϊδεύουμε σε αγαπημένα κεντήματα του σπιτιού μας και που σε λίγο θα είναι αμφίβολο το τι θα σημαίνει για τις επόμενες γενιές, στάθηκε εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Κι αυτό, γιατί καμιά κεντήστρα δεν διανοήθηκε να διδάξει την τέχνη της με άλλον τρόπο παρά τον καθαρά εμπειρικό. Καμιά δεν διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει επιστημονικές μεθόδους καταγραφής. Ήξερε μόνο πώς να περνάει την τέχνη της από τα δικά της δάχτυλα στα δάχτυλα των κοριτσιών της, των μαθητριών της και των ομότεχνων της.

Έστω και την ύστατη ώρα λοιπόν, κατατίθεται μια ακόμα καταγραφή παραδοσιακής τεχνικής, τόσο καθημερινής κάποτε, τόσο σπάνιας στις μέρες μας.

(Σοφία Στάικου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας