*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Μανώλης Καλομοίρης: Ο πρωτομάστορας

Ποιητικό κείμενο

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Νίκος Καζαντζάκης ·Νικόλαος Ποριώτης · 1885-1968 Μυρτιώτισσα
Διασκευή: · Μανώλης Καλομοίρης
Έκδοση: Ιανουάριος 2008 από "Εθνική Λυρική Σκηνή"
Σελ.:60 (20χ13), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Όπερες"

Το ποιητικό κείμενο του "Πρωτομάστορα" βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία (1908) του Νίκου Καζαντζάκη, ο αρχικός τίτλος της οποίας ήταν "Η Θυσία". [...]
Ο Καλομοίρης προσάρμοσε το έργο του Καζαντζάκη στα δικά του οράματα και τις απαιτήσεις της οικονομίας ενός ποιητικού κειμένου. Διατήρησε όσα στοιχεία υπηρετούσαν τους στόχους του, ενώ αφαίρεσε άλλα, είτε με μουσικοδραματικό κριτήριο είτε με ιδεολογικό. Δεν επενέβη στους στίχους παρά μόνο όπου ήταν απαραίτητο, για να εξασφαλίσει συναρμογές και δραματική συνέχεια. Σε τρεις περιπτώσεις ο συνθέτης ζήτησε την αρωγή φίλων. Η άρια του τραγουδιστή "Αχ τα χέρια σου" προέρχεται από την πένα του Νίκου Ποριώτη, το ντουέτο "Κι εμένα τι μου φέρνεις;" είναι του Άγνη Ορφικού (ψευδώνυμο του Γεωργίου Στεφόπουλου) και, τέλος, οι στίχοι της άριας του Πρωτομάστορα "Ένα παλάτι άρχοντα" γράφτηκαν από τη Μυρτιώτισσα (Ψευδώνυμο της Θεώνης Δρακοπούλου-Παππά).
Ας σημειωθεί ότι ο Καλομοίρης αποφασίζει συχνά να διαμορφώσει ο ίδιος τα ποιητικά κείμενα των λυρικών του έργων. Μετά τον "Πρωτομάοτορα" επεξεργάστηκε το ποιητικό κείμενο της "Ανατολής" (1945-48), επιμελήθηκε τη σκηνική διασκευή των "Ξωτικών νερών" (1950-52), που βασίζονται στο ποίημα του Ουίλλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, και συναντήθηκε για τελευταία φορά με το έργο του Καζαντζάκη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (1961).

(από το εισαγωγικό σημείωμα, Νίκος Α. Δοντάς)

(2004) Κρινολούλουδα, Καλοκάθη

(2002) Μυρτιώτισσα, Γαβριηλίδης

(2001) Σαπφούς σάπφειροι, Γαβριηλίδης

() Άπαντα, Ψύχαλος

() Κρινολούλουδα, Δίδυμοι

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας