*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Το πρωτόλειο της τέχνης

Ερμηνεία της φροϋδικής αισθητικής

"L'enfance de l'art: Une interprétation ded l'esthétique freudienne" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Συγγραφή: · Sarah Kofman
Μετάφραση: ·Κυριακή Σαμαρτζή · Νίκος Παπαχριστόπουλος
Επιμέλεια: · Νίκος Παπαχριστόπουλος
Έκδοση: Ιανουάριος 2009 από "Κανάκη"
Σελ.:333 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-6736-08-3


Θέμα: "Τέχνη - Ερμηνεία και κριτική" "Αισθητική (Φιλοσοφία)"

Μια ερμηνεία της φροϋδικής αισθητικής, η οποία διέρχεται από την ανάγνωση του φροϋδικού corpus στο σύνολό του. Συμπτωμική ανάγνωση, η οποία αποκρυπτογραφεί το φροϋδικό κείμενο ως έναν συμβιβασμό που το αναγκάζει να πει περισσότερα απ' ό,τι ομολογεί στην αμιγώς θεωρητική του διάσταση. Η διάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο Φρόυντ είναι δέσμιος της παραδοσιακής θεολογικής και ναρκισσιστικής ιδεολογίας. Ο συγγραφέας όμως του έργου "Το μέλλον μιας αυταπάτης" δεν θα μπορούσε να αποκαλύπτει την ιδεολογική ψευδαίσθηση και ταυτόχρονα να συνεχίζει να αποδέχεται την παραδοσιακή άποψη για τον καλλιτέχνη, την εικόνα ενός δημιουργού στον οποίο μια "καλή φύση" εκχώρησε προνομιούχα χαρίσματα.

Η στάση του Φρόυντ προς τον καλλιτέχνη αναπαράγει τη στάση του παιδιού προς τον πατέρα. Την περίοδο της σαγήνης, κατά την οποία το έργο τέχνης χρησιμεύει ως μοντέλο ερμηνείας των ασυνειδήτων ψυχικών φαινομένων, τη διαδέχεται η στιγμή του "θανάτου": η στιγμή όπου το έργο εκλαμβάνεται ως σύμπτωμα. Το "υψηλό" υπακούει στους ίδιους νόμους με το παθολογικό. Πίσω από την εύνοια των θεών ο Φρόυντ ανακαλύπτει το παιδί και κυρίως τον νευρωτικό.

Ως συμπτωμικό κείμενο το έργο δεν αποτελεί μια απλή συμβολική αναπαράσταση. Η αναπαράσταση και το συναίσθημα είναι αδιάρρηκτα. Το κείμενο, συμβιβασμός ανάμεσα σε πολλές δυνάμεις, συνιστά μια γραφή στην οποία το έργο του Έρωτος έρχεται σε σύγκρουση με τις ενορμήσεις του θανάτου.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας