*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η αυτοκρατορία του μικρότερου κακού

Δοκίμιο για τον φιλελεύθερο πολιτισμό

"L'Empire du moindre mal" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Συγγραφή: · Jean - Claude Michéa
Μετάφραση: · Άγγελος Γ. Ελεφάντης
Επιμέλεια: ·Αναστασία Μυλωνοπούλου
Έκδοση: Δεκέμβριος 2008 από "Πόλις"
Σελ.:261 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-435-218-0


Θέμα: "Ηθική" "Πολιτική ιδεολογία" "Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία" "Φιλελευθερισμός"

Ο φιλελευθερισμός, γεννήθηκε από την ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική διέξοδος από τους τρομερούς θρησκευτικούς εμφύλιους πολέμους που ερήμωσαν την Ευρώπη κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Εξ ου και η πολύ κατανοητή δυσπιστία των φιλελεύθερων προς κάθε "ιδεολογία του Καλού", καθώς και η επιθυμία τους να πιστεύουν σε μια κοινωνία αξιολογικά ουδέτερη, που διέπεται από τους απρόσωπους μηχανισμούς του Δικαίου και της Αγοράς. Το ζήτημα είναι ότι, αποφασίζοντας να αποβάλουμε κάθε αναφορά σε κοινά αποδεκτές ηθικές αξίες, σκοτώνουμε επίσης ό,τι ο Όργουελ ονόμαζε "common decency", δηλαδή ένα σύνολο στοιχειωδών ανθρώπινων αρετών, όπως είναι, για παράδειγμα, η ευθύτητα, η τιμιότητα, η καλοσύνη ή η γενναιοδωρία. Δεν θα έπρεπε, ωστόσο, οι αρετές αυτές να συγχέονται με τις μεταφυσικές κατασκευές των φανατικών του "Καλού". Διότι σε τέτοιες ιδεολογίες στηρίχθηκε ο ολοκληρωτισμός του 20ού αιώνα για να καταστρέψει μεθοδικά τους πιο ουσιώδεις κανόνες τής common decency. Αν δεν προϋποθέτουμε την ισχύ των κανόνων τής common decency, δεν βλέπω στο όνομα ποιας αρχής θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε τον απάνθρωπο χαρακτήρα του ναζιστικού ή του σταλινικού καθεστώτος.

(από τη συνέντευξη του Jean-Claude Michea στην Aude Lancelin για το "Le Nouvel Observateur")

(2020) Το ομορφότερο γκολ, Μάγμα

(2014) Τα μυστήρια της Αριστεράς, Εναλλακτικές Εκδόσεις

(2014) Η Κουλτούρα του εγωισμού , Εναλλακτικές Εκδόσεις

(2007) Το αδιέξοδο Άνταμ Σμιθ, Εναλλακτικές Εκδόσεις

(2002) Η εκπαίδευση της αμάθειας, Βιβλιόραμα

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας