*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Να πεθαίνεις είναι τέχνη...

Ποιήματα


Συγγραφή: · Sylvia Plath
Μετάφραση: · Κώστας Ιωάννου
Έκδοση: Δεκέμβριος 2006 από "Κρωπία"
Σελ.:225 (24χ16), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8137-05-5


Θέμα: "Αμερικανική ποίηση"

Η Sylvia Plath δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη Αμερικανίδα ποιήτρια του εικοστού αιώνα, αλλά μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες της νεώτερης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εποχής και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη μοντέρνα ποίηση.
Τα ποιήματά της συνδυάζουν τρομακτική ένταση και εκθαμβωτική τέχνη. Σε αυτά η ποιήτρια παλεύει με την ποιητική της έμπνευση, με την εικόνα του ίδιου του εαυτού της, με την διανοητική της υγεία.
Με τη σκληρή και ειλικρινή αυτο-αποκάλυψη και τη συναισθηματική αμεσότητά της, η ποίηση της Plath είχε μεγάλη επίδραση σε πολλούς ποιητές μετά από αυτήν και συνεχίζει να έχει απήχηση στους νεώτερους φίλους της ποίησης. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που αυτά τα ποιήματα διδάσκονται ακόμη και σήμερα σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια ως υποδείγματα ποιητικής δομής και ύφους.
Τα ποιήματά της είναι αυτοβιογραφικά με επίκεντρο την εσωτερική τρικυμία και κύριο θέμα το θάνατο σε πρωτεϊκή μορφή, είτε σαν ληστή της παιδικής ομορφιάς, είτε σαν εγωιστή εραστή. Η ποιήτρια φλερτάρει με την εμπειρία του θανάτου, και αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι θα την οδηγήσει σ' αυτόν.

Αυτή η δίγλωσση έκδοση περιλαμβάνει 83 ποιήματα της Sylvia Plath:
- Τα πρώτα δώδεκα ανήκουν στα Juvenilia, πού δεν είναι καθόλου "νεανικά" αφού γράφτηκαν στα χρόνια 1952-1955. Τα έχω προτάξει, διότι πιστεύω ότι σηματοδοτούν το ξεκίνημα της πορείας και την επιτάχυνση της ποιήτριας προς την τελική απογείωσή της. Και είναι η πρώτη φορά που δικά της ποιήματα αυτής της περιόδου μεταφράζονται στα ελληνικά.
- Από τα 224 ποιήματα της περιόδου 1956-1963, επέλεξα 71 ποιήματα.
Εκείνο που μένει στο τέλος, διαβάζοντας τα ποιήματά της, είναι εκείνη η γεύση από το αίμα της καρδιάς
"Πίδακας από αίμα η ποίηση,
Τίποτα δεν την σταματάει"
και η σκέψη ότι μια τέτοια ποίηση είναι μια τέχνη φονική.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας