*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 9,94 €
Κριτική του γευστικού λόγου
Δοκίμια πάνω στη φιλοσοφία, τέχνη και κουλτούρα του φαγητού
Συγγραφή: · κριτικός γεύσης Επίκουρος
Έκδοση: Δεκέμβριος 2006 από "Κέδρος"
Σελ.:248 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-04-3338-0
Θέμα: "Μαγειρική - Φιλοσοφία και θεωρία " "Γαστρονομία"
Η "επικούρειος" κριτική του γευστικού λόγου παραπέμπει σκωπτικά στην καντιανή κριτική του καθαρού λόγου, θέλοντας να δείξει ότι το φαγητό, που είναι κατεξοχήν συνυφασμένο με την ύλη, ενέχει πνεύμα φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό. Ότι, πέρα από νοστιμιά, συντροφιά και ευζωία, το φαγητό προσφέρει επίσης πεδίο λαμπρό για ασκήσεις στοχασμού, αισθητικής διανόησης και ενίοτε ιλαρού πνεύματος. Ως εκ τούτου, το βιβλίο αυτό δεν περιέχει συνταγές για αρνάκι καπαμά ή συμβουλές για το πώς να πετύχει η μαγιονέζα, αλλά συνταγές για το πώς μπορούμε να κουβεντιάσουμε για το φαγητό (ενδεχομένως γύρω από ένα καλό φαγητό) με όρους τέτοιους που να μη χρειαστεί να αναγάγουμε τη συζήτηση στη μόνιμη επωδό της άνοστης πλέον κολοκυθόπιτας και του περί ορέξεως. Μερικά από τα ερωτήματα με τα οποία ασχολείται το βιβλίο είναι αν η γεύση έχει γούστο, αν ο μουσακάς έχει μουσική, πόσο μεταφυσική είναι η μαγειρική και ποια είναι η σχέση ανάμεσα στον Μπαχ, στην Εφορία και σε μια σπανακόπιτα... Το βιβλίο διαβάζεται ενόσω τρώτε, αλλά δεν τρώγεται με τίποτα, ακόμη κι αν το διαβάσετε...
(2014) Η γεύση της μνήμης, Ίκαρος
(2012) Η νέα ελληνική κουζίνα, Ίκαρος
(2011) Οδηγός εστιατορίων 2011 από τον Επίκουρο, Ελευθεροτυπία
(2011) Comedo ergo sum, Νόβολι
(2008) Ο γαστρονομικός πολιτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα, Πολύτροπον
(2008) Μοριακή γαστρονομία, Εκδόσεις Πατάκη
(2008) Η φιλοσοφία στην κουζίνα, Πολύτροπον
(2006) artCuisine, Imako Media S.A.