*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ανασκάπτοντας το παρελθόν


Συγγραφή: · Γιάννης Σακελλαράκης
Έκδοση: Νοέμβριος 2006 από "Ίκαρος"
Σελ.:131 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8399-37-8


Θέμα: "Αρχαιολογία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις" "Ανασκαφές (Αρχαιολογία) - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις"

Ήταν απρόσμενη για μένα η επιτυχία του βιβλίου μου "Ανασκάπτοντας το παρελθόν", από τον εκδοτικό οίκο "Άμμος", το 1995, που όχι μόνο επανεκδόθηκε αλλά και μεταφράστηκε στα αγγλικά. Η κριτική ήταν ευμενής. Ο συνάδελφος Γιώργος Χουρμουζιάδης έγραψε τότε μεγαλόφρονα στο "Εντευκτήριο" πως με ζήλεψε, όχι τόσο γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο όσο γιατί το κυκλοφόρησα.
Η όποια επιτυχία δεν πρέπει φυσικά να προσγραφεί στην ταπεινοτητά μου, αλλά και στον Πέτρο Γαϊτάνο, εκδότη τότε της "Άμμου", για την ιδέα της ονειρικής, λόγω της ανασκαφής μου στα Κύθηρα, εικονογράφησής του. Αν και είχα από καιρό συνεργασθεί με κάποιες εφημερίδες και περιοδικά, το "Ανασκάπτοντας το παρελθόν" ήταν το πρώτο βιβλίο που δεν απευθυνόταν στον περιορισμένο κύκλο των ομότεχνων, και χαιρόμουν την κοινωνία -εδώ θα 'πρεπε να γράψω την "επικοινωνία", αλλά η επικοινωνία στις μέρες μας δεν είναι πια αυτονόητα κοινωνία και με το θεολογικό νόημα της λέξης.
Παρά την επιτυχία του βιβλίου όμως, η κοινωνία ήταν μερική, όπως το επισήμανε ο φίλος Γιώργος Βότσης στην Ελευθεροτυπία. Η μεγάλου σχήματος και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δεν ήταν προσιτή, ένας νέος -και όχι μόνο φοιτητής αρχαιολογίας- θα δίσταζε να την αποκτήσει. Φυσικά οι εικόνες έκλεβαν την παράσταση. Άλλωστε εγώ γνώριζα να ψελίζω κάποια δικά μου λόγια για τις εικόνες του παρελθόντος που είχα ανασκάψει. Άλλωστε με τον καιρό έγινα εικονοκλάστης.
Έτσι γεννήθηκε αυτή η έκδοση. [...]
Γιάννης Σακελλαράκης, Δροσιά, 2 Ιουνίου 2006

"Ένδον σκάπτε", έγραφε "Προς εαυτόν" ο Μάρκος Αυρήλιος, ο φιλόσοφος αυτοκράτορας. "Γνώθι σαυτόν", προέτρεπε παλιότερα μια ρήση γραμμένη στο Μαντείο των Δελφών. Ίσως και για να αποτρέψει, συχνότατα όμως μάταια, τους βιαστικούς προσκυνητές από την υποβολή ακόμη και των πιο αλλόκοτων ερωτήσεων. Αν δινόταν προσοχή στη ρήση, οι απαντήσεις, ασφαλώς λιγότερο αμφίσημες, θα είχαν ληφθεί όχι μόνο μέσω κάποιας ενδοσκόπησης αλλά και με την απλή παρατήρηση του κόσμου, αν όχι μέσω μιας ενδελεχέστερης έρευνας. Μια έρευνα είναι κυριότατα και κάθε ανασκαφή, ενδοσκόπηση όμως όχι κάποιου εγώ, αλλά κάποιου τμήματος του κόσμου, αυτής της γης.
Οι πολλοί, που προσπερνάνε το δελφικό ρητό, φαντάζονται την ανασκαφή σαν μια απλή ενασχόληση με την αρχαιότητα, μια ευχάριστη διακοπή της καθημερινότητας, που ποντάρει μάλιστα με τη χρυσοθηρία στη ρουλέτα της τύχης. Μπορεί να είναι κι έτσι. Οποιαδήποτε έρευνα όμως κρύβει πολλά άγνωστα, και όχι μόνο άπειρες αγωνίες και ελπίδες, όσα θα προσπαθήσω να αναλύσω παρακάτω. Και η ανασκαφή κρύβει, ακόμη, έντεχνα την πρόσθετη μαγεία της στην έρευνα του χρόνου, όχι αναγκαστικά του παρελθόντος και μόνο, σε ένα απρόσμενο παιχνίδι διαχρονικότητας. [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

(2011) Ο μίτος της Αριάδνης, Mystis Editions

(2010) Ιδαίο Άντρο, Μίλητος

(2009) Ημερολόγιο 2010: Κνωσός, Μίλητος

(2008) Κνωσός, Μίλητος

(2005) Γεύση μιας προϊστορικής ελιάς, Ίκαρος

(2004) Ελαιοσοδεία, Ακαδημία Αθηνών

(2003) Η ποιητική της ανασκαφής, Ίκαρος

(2002) Κρήτη Αρχάνες, Εκδοτική Αθηνών

(1999) Μουσείο Ηρακλείου, Εκδοτική Αθηνών

(1999) Musee d' Heracleion, Εκδοτική Αθηνών

(1999) Museo di Iraklion, Εκδοτική Αθηνών

(1998) Αρχαιολογικές αγωνίες στην Κρήτη του 19ου αιώνα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(1997) Αρχάνες, Άμμος

(1997) Αρχάνες, Άμμος

(1997) Herakleion Museum, Εκδοτική Αθηνών

(1996) Digging for the Past, Άμμος

(1996) Heraklion, Εκδοτική Αθηνών

(1995) Ανασκάπτοντας το παρελθόν, Άμμος

(1994) Η αυγή της ελληνικής τέχνης, Εκδοτική Αθηνών

(1992) The Mycenean Pictorial Style in the National Archaeological Museum of Athens, Καπόν

(1991) Crete Archanes, Εκδοτική Αθηνών

(1991) Kreta Archanes, Εκδοτική Αθηνών

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας