*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Νόμος πόλεως

Δικαιοσύνη και νομοθεσία στην αρχαία ελληνική πόλιν: Οι αρχαϊκοί χρόνοι


Συγγραφή: · Μαρία Σ. Γιούνη
Έκδοση: 2006 από "Βάνιας"
Σελ.:488 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-288-157-7


Θέμα: "Δίκαιο - Ιστορία"

Η ύστερη γεωμετρική και πρώιμη αρχαϊκή περίοδος αποτελούν το χρονικό πλαίσιο στο οποίο παίρνουν μορφή και συγκροτούνται βαθμιαία οι ελληνικές πόλεις, διεκδικώντας αυτόνομη και αυτάρκη υπόσταση. Η συγκρότηση πολιτικών κοινωνιών σημασιοδοτεί την αναζήτηση μιας νέας μορφής δικαίου και γεννά τον στοχασμό σχετικά με την έννοια της δικαιοσύνης, όπως αρθρώνεται στο ησιόδειο έπος και αποτυπώνεται ευκρινώς στην σολώνεια ελεγεία. Κύριο αίτημα των αναδυόμενων πόλεων αποτελεί η ευνομία, η συλλογική διαβίωση σε καθεστώς νόμου και τάξεως, με την θέσπιση κανόνων γενικής αποδοχής και την εφαρμογή των κανόνων αυτών από όλους τους πολίτες ατομικά, καθώς και από τους άρχοντες κατά την διακυβέρνηση και την απονομή της δικαιοσύνης. Το πλαίσιο της πολιτικής λειτουργίας και διαβίωσης είναι ανάγκη να προσδιοριστεί με την θέσπιση νέων κανόνων δικαίου που προσιδιάζουν σ' αυτό. Ο νόμος της πόλεως δεν εκπορεύεται από μία βούληση ανώτερη, εντός ή εκτός της κοινότητας, αλλά αποτελεί προϊόν συναίνεσης μεταξύ μιας στενότερης ή ευρύτερης ομάδας ανθρώπων. Θεμελιώδες χαρακτηριστικό του νόμου της πόλεως είναι ο γραπτός του χαρακτήρας, που εγγυάται την δημοσιότητα, την ισότητα και την υποχρεωτική του εφαρμογή από τα όργανα της πόλεως και από τους πολίτες. Το βιβλίο αυτό παρακολουθεί την εξέλιξη του αρχαϊκού δικαίου από τις πρώτες νομοθετικές απόπειρες των ελληνικών πόλεων μέχρι την εδραίωση του γραπτού νόμου στην συνείδηση των πολιτών ως κύριας και ουσιαστικής προϋποθέσεως για τον ομαλό πολιτικό βίο. Εργαλείο για το εγχείρημα αυτό αποτελούν περισσότερες από διακόσιες μαρτυρίες, προερχόμενες από γραμματειακές και επιγραφικές πηγές, η κριτική προσέγγιση των οποίων μας μεταφέρει πολύτιμα στοιχεία για την σημασία του νόμου, την αντίληψη περί δικαίου και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του θετού δικαίου, καθώς και για τις μεταγενέστερες αναπαραστάσεις αυτών των αρχέγονων νομοθετικών προσπαθειών.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας