*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη στη λογοτεχνία


Φωτογραφία: · Άρις Γεωργίου · Καμίλο Νόλλας
Επιμέλεια: · Σάκης Σερέφας
Ανθολογία: · Σάκης Σερέφας
Υπεύθυνος Σειράς: · Κώστας Ακρίβος
Έκδοση: Μάιος 2006 από "Μεταίχμιο"
Σελ.:471 (23χ16), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-375-923-6


Θέμα: "Λογοτεχνία - Συλλογές" "Νεοελληνική λογοτεχνία - Συλλογές"

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη για την οποία έχουν γραφτεί μυθιστορήματα, ποιήματα, τραγούδια. Είναι τόπος που συνδέθηκε με μνήμη και παράδοση ελληνική, αλλά ταυτόχρονα συγκίνησε και αποτυπώθηκε στα μάτια και στα γραπτά όλων των ξένων που πέρασαν από εκεί.

Στο βιβλίο όμως αυτό δίνεται μόνο μία κειμενική διαδρομή που προτείνει ο Σάκης Σερέφας, όπως ομολογεί και ο ίδιος στο σημείωμά του "Τέσσερις μικροσκέψεις για τη λογοτεχνημένη Θεσσαλονίκη".
Κυκλοφορεί σε δεύτερη, εμπλουτισμένη (διπλάσια σε αριθμό κειμένων και ανθολογούμενων συγγραφέων) έκδοση.

Στον τόμο περιλαμβάνονται 125 κείμενα γραμμένα από 117 συγγραφείς, Έλληνες και ξένους. Πρόκειται για λογοτεχνικά, στην πλειονότητά τους κείμενα, που υπογράφονται από παλιότερους αλλά και σύγχρονους ή και νεότατους συγγραφείς, οι οποίοι καλύπτουν όλον τον 20ό αιώνα. Επίσης, περιλαμβάνονται μαρτυρίες εποχής, ενθυμήσεις, χρονικά και δοκίμια.

Ο ποιητής Σάκης Σερέφας, ο οποίος είχε την ευθύνη της ανθολόγησης, τονίζει στον πρόλογό του:
"Μια ανθολογία δεν είναι πασαρέλα κειμένων, ούτε γραμματολογική σαρκοφάγος. Φαντασιώνομαι εκείνον τον αναγνώστη ο οποίος τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του τόμου θα μείνει με την αίσθηση πως κάθε πόλη είναι ένας σπαρταριστός οργανισμός με συμπεριφορές, ιδιοτροπίες και υπερβολές, οι οποίες εκλύουν τα αντίστοιχα κείμενά τους".

Τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες της πόλης, του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα και του Άρι Γεωργίου.

Ανθολογούνται κείμενα των Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Μισέλ Μπυτόρ, Κλεμάν Λεπίδη, Αλμπέρτο Σαβίνιο, Μπερνάρ Λεντερίκ, Έντμουντ Κίλι, Φράνσις Κινγκ, Έντουαρντ Τόμας, Πέτερ Μπίξελ, Εβλιά Τσελεμπί, Μ. Καραγάτση, Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Νίκου Τσιφόρου, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Ζωής Καρέλλη, Γιάννη Μπεράτη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Μπακόλα, Γιώργου Ιωάννου, Κώστα Ταχτσή, Βασίλη Βασιλικού, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Τόλη Καζαντζή, Βασίλη Στεριάδη, Γιώργου Κάτου, Διονύση Σαββόπουλου, Δ. Ν. Μαρωνίτη, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Σοφίας Νικολαΐδου, Δημήτρη Καλοκύρη, Νίκου Θέμελη, Φίλιππου Φιλίππου, Τάσου Χατζητάτση, Αλμπέρτου Ναρ, Σάκη Παπαδημητρίου, Μισέλ Φάις, κ.ά.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας